Fel debat over avondklok

Premier Rutte blijft erbij: avondklok moet tussen 20 en 21 uur ingaan

21 januari 2021 13:42 Aangepast: 21 januari 2021 14:43
Premier Rutte tijdens het debat

Om effectief te zijn moet de avondklok echt tussen 20 uur of 21 uur ingaan. Dat zei premier Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer. In een fel debat staat de invoering van de ingrijpende maatregel centraal.

Het kabinet zoekt voldoende steun voor de avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur, maar heeft die nog niet. Er tekent zich wel een meerderheid af voor de ingrijpende maatregel maar er is gesteggel over de tijden.

D66 lijkt aan te willen sturen op een avondklok vanaf 22.00 uur. Ook ChristenUnie, GroenLinks en de SP zien de invoering liever later.

Onvoldoende effect

Maar premier Rutte benadrukte dat de avondklok echt tussen 20.00 en 21.00 moet aanvangen. "Anders heeft de maatregel onvoldoende effect. Daar moeten we gewoon eerlijk over zijn." 

Het is de bedoeling dat de avondklok tot 9 februari duurt. "Zodra het weer kan, gaat de avondklok meteen weer in de prullenbak", benadrukte Rutte.

De demissionaire premier 'zit ook niet op een avondklok te wachten'. "Niemand. Het is verschrikkelijk. Maar het is simpelweg noodzakelijk. We baseren ons onderzoek ook niet op prutswerk: alle deskundigen stellen dat we dit moeten doen. We moeten ons land veilig houden van het virus." Bekijk hieronder het fragment uit het debat.

PVV: Broddelwerk

De PVV is fel tegen. "Het is broddelwerk", stelde Geert Wilders. "Doe het niet. De maatregel heeft geen effect. Het is totaal onverantwoord."

Ook SGP, Forum voor Democratie, DENK en Groep Krol, Groep van Kooten-Arissen zijn tegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerderheid tekent zich af voor avondklok, maar wel later dan 20.30 uur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore