De Jonge is uitzondering

Ministers geven voorbeeld bij avondklok: niet meer lijfelijk in talkshows

21 januari 2021 13:55 Aangepast: 21 januari 2021 15:35
Eva Jinek. Beeld © ANP

Zodra in Nederland een avondklok ingaat, zullen de leden van het kabinet het goede voorbeeld geven en niet langer fysiek optreden in talkshows op televisie. Misschien wordt af en toe een uitzondering gemaakt voor demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, vanwege het belang van de toelichting op alle coronamaatregelen.

Talkshows die toch andere ministers aan de discussie willen laten deelnemen, moeten dat doen via een videoverbinding, of moeten gesprekken eerder opnemen. 

Op social media is veel discussie ontstaan over het feit dat deskundigen gewoon kunnen blijven optreden in talkshows als de avondklok van kracht wordt. Zij krijgen dan een ontheffing.

Grap

Na vragen hierover gisteren bij de persconferentie antwoordde demissionair premier Mark Rutte aanvankelijk met een grap. ''Die uitzondering is bedoeld voor Diederik Gommers'', zei hij verwijzend naar het feit dat deze ic-deskundige bijna elke avond wel ergens op tv te zien is. 

Vervolgens gaf de premier aan dat de talkshows erg belangrijk zijn, omdat mensen heel erg bezig zijn met alles wat er gebeurt. Deskundigen zijn volgens hem belangrijk voor de duiding. Dat geldt volgens hem ook voor Diederik Gommers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerderheid tekent zich af voor avondklok, maar wel later dan 20.30 uur

Tijdens het Veiligheidsberaad met de burgemeesters afgelopen maandag pleitte demissionair minister van justitie Ferd Grapperhaus er al voor dat gasten helemaal niet meer live in talkshows zouden moeten verschijnen, maar via beeldverbindingen. Maar zover komt het dus niet. 

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei tijdens de persconferentie van gisteren dat hij het voor hemzelf niet passend vindt om tijdens een avondklok in een talkshow op te treden. ''Er zijn ook andere mogelijkheden om de boodschap over te brengen'', aldus De Jonge.

Doorpraten

Demissionair premier Rutte is het daarmee eens. Interviews met ministers kunnen ook eerder opgenomen worden. Toch sluit hij het verschijnen van een minister in een talkshow niet helemaal uit als er behoefte is om een keer goed door te praten. Hij noemt Hugo de Jonge als een van de uitzonderingen, omdat hij over corona gaat. 

NPO en RTL: minder gasten

De grote late night-talkshows worden kritischer in het uitnodigen van gasten. Na de oproep van Rutte zeggen NPO en RTL dat er minder gasten in de studio zullen zitten, en dat er vaker gebruikgemaakt gaat worden van videoverbindingen. 

"We zijn ons erg bewust van de maatschappelijke druk als mensen aan een avondklok onderhevig zijn", stelt Op1-eindredacteur Bert Huisjes. "Het is vreemd om een programma op televisie te zien met een groot aantal mensen aan tafel als kijkers dat zelf thuis niet mogen. We gaan heel goed afwegen welke gasten we uitnodigen en welke gasten we een ontheffing gaan geven."

Ook RTL-contentdirecteur Peter van der Vorst laat weten dat Jinek de komende tijd nog kritischer gaat selecteren. "We gaan minder gasten uitnodigen in de studio en ook vaker gebruikmaken van bijvoorbeeld videoverbindingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore