Ga naar de inhoud
Maximaal één bezoeker

Nieuw voorstel avondklok: vanaf vrijdag binnenblijven tussen 20:30 en 4:30 uur

Een verlate straat in Helmond. Beeld © ANP

De avondklok gaat vanaf aankomende vrijdag in: tussen half negen 's avonds en half vijf 's ochtends mag je niet zonder geldige reden buiten zijn. Dat staat in het voorstel van het kabinet, melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Ook komt er een dringend advies om thuis niet meer dan één bezoeker te ontvangen.

Gisteravond is het voorstel besproken in het Veiligheidsberaad met betrokken burgemeesters, vanochtend hakt het kabinet de knoop door. 

Half uur later

"Deze tijd is een half uur later dan eerder werd voorgesteld", legt politiek commentator Frits Wester uit. "Maar zo kan supermarktpersoneel nog op tijd naar huis."

Volgens berekeningen van het Outbreak Management Team (OMT) leidt deze avondklok ertoe dat het aantal thuisbesmettingen met 10 procent zou afnemen. Wester zegt dat verwacht wordt dat dit voorstel door het kabinet wordt aangenomen.

De avondklok geldt voor een afgebakende periode van een paar weken, waarschijnlijk tot 9 februari, het einde van het huidige coronapakket aan maatregelen.

Maximaal één bezoeker

Dat zal vandaag bekend worden gemaakt in een persconferentie. Behalve de avondklok zullen daar meer maatregelen worden gepresenteerd. Zo komt er een dringend advies om maximaal één persoon op bezoek te laten komen. En het maximaal aantal bezoekers tijdens een uitvaart gaat van 100 naar 50 personen.

Avondklok
Lees ook:
Avondklok invoeren: hoe effectief is die zware maatregel?

Ook komt er een vliegverbod van en naar Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Er is gekeken naar de mogelijkheid om het reizen binnen Nederland verder in te perken, zoals in Duitsland wordt gedaan, maar dat bleek niet haalbaar. 

Persconferentie

Vanochtend komen de meest betrokken ministers bij de corona-aanpak dus bijeen in de ministeriële crisiscommissie. Daarna wordt aan het begin van de middag, waarschijnlijk rond 13.00 uur, een persconferentie verwacht. Dat tijdstip is nog niet bevestigd en kan nog veranderen.

Ic-arts Diederik Gommers voelt weinig voor een avondklok. Dat vertelde hij gisteravond aan tafel bij Jinek. "Ik vind dat we over zo'n rigoureuze maatregel, die ook heel veel invloed heeft op de jeugd, heel goed moeten nadenken."

Bekijk ook: België en Frankrijk hebben al een avondklok

00:50
Heeft een avondklok effect? Dat zie je in deze video.
Duitsland
Volg hier ons liveblog:
Duitsland verlengt lockdown en scherpt maatregelen aan