Aanpak coronavirus

Avondklok aanstaande: kabinet wil invoering nog deze week

19 januari 2021 15:56 Aangepast: 19 januari 2021 17:08
Mensen mogen zonder goede reden niet tussen 20.00 en 04.00 uur de straat op. Beeld © ANP

De invoering van een avondklok is aanstaande, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Morgen wil het kabinet de aankondiging doen. In het voorstel geldt een avondklok van 20 uur 's avonds tot 4 uur 's ochtends. Invoering wordt verwacht op vrijdag.

De avondklok geldt voor een afgebakende periode van een paar weken, waarschijnlijk tot 9 februari, het einde van het huidige coronapakket aan maatregelen. Er is nog geen definitieve overeenstemming, melden bronnen, dus de tijden en de duur van de avondklok kunnen nog veranderen.

Morgenvroeg komen de meest betrokken ministers bij de corona-aanpak bijeen in de ministeriële crisiscommissie. Daarna wordt aan het begin van de middag, waarschijnlijk rond 13.00 uur, een persconferentie verwacht. Dat tijdstip is nog niet bevestigd en kan nog veranderen, mocht er geen politieke overeenstemming zijn.

Fons Lambie: 'Grootste vrijheidsbeperking in vredestijd'

"Dit is de grootste vrijheidsbeperking in vredestijd", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De invoering van een avondklok is zeer omstreden. Er is weerstand in de Tweede Kamer en bij burgemeesters. Maar het wordt door ministers en deskundigen gezien als een laatste redmiddel tegen de Britse variant. De laatste dagen is veel overleg en zie je dat weerstand iets minder wordt, maar het is nog niet duidelijk. Er is nog geen definitieve overeenstemming, maar wel een opmaat naar een besluit: vanavond overleg met burgemeesters, morgenochtend kabinet, 's middags aankondiging en dan daarna briefing en debat in de Kamer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok invoeren: hoe effectief is die zware maatregel?

België en Frankrijk hebben hem al: heeft een avondklok effect?

Dit is wat we weten over de effectiviteit van deze maatregel.

Andere maatregelen

Andere opties zijn maatregelen die het contact tussen mensen verder beperken. Dat kan ook nog een verdere beperking zijn van het aantal mensen dat op bezoek mag komen. Een andere mogelijkheid, is naar Duits voorbeeld, een beperking om in de eigen regio te blijven.

Door sommige bronnen worden deze aanvullende maatregelen nog als opties genoemd, maar andere insiders denken dat alleen een avondklok voldoende is. Een avondklok regelt namelijk al een visite- en reisverbod, omdat die visite en reizen in de avond onmogelijk maakt.

Extra sneltesten met vliegen

Het kabinet overweegt ook nog beperkende maatregelen in de luchtvaart, zoals extra sneltesten en minder uitzonderingen op het inreisverbod. Het besluit over deze aanvullende maatregelen wordt morgenochtend genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet neemt extra coronamaatregelen, morgenmiddag persconferentie

Zeer zorgelijk

Reden voor de aankondiging van de extra maatregelen zijn de besmettingscijfers, die zeer zorgelijk blijven, schrijft minister De Jonge op basis van uitspraken van het Outbreak Management Team.

"De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore