Aanpak coronavirus

Kabinet neemt extra coronamaatregelen, morgenmiddag persconferentie

19 januari 2021 13:56 Aangepast: 19 januari 2021 14:21
Premier Rutte, gebarentolk Irma Sluis en minister De Jonge. Beeld © ANP

Het kabinet komt nog deze week met extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden onder meer vanwege de Britse variant van het coronavirus. Morgen aan het begin van de middag wordt een persconferentie gehouden, laat coronaminister Hugo de Jonge weten. Waarschijnlijk wordt er aansluitend over gedebatteerd met de Tweede Kamer.

Reden voor de aankondiging van de extra maatregelen zijn de besmettingscijfers in het land, die zeer zorgelijk blijven, schrijft De Jonge op basis van uitspraken van het Outbreak Management Team.

"De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avondklok invoeren: hoe effectief is die zware maatregel?

Avondklok

Wat die extra coronamaatregelen zijn, is nog niet bekend. Het kabinet zou sterk overwegen om een avondklok in te voeren. Daar moet dan wel een Kamermeerderheid voor zijn, dat is nog niet vanzelfsprekend. Zo zou coalitiepartij D66 tegen zijn, net als oppositiepartijen PVV, FvD, DENK en GroenLinks.

Ook andere maatregelen liggen volgens ingewijden op tafel, zoals een inperking van het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, of het verder beperken van thuisbezoek. Volgens bronnen kunnen de maatregelen deze week al ingaan, als kabinet en parlement het eens worden.

De persconferentie zal rond 13.00 uur plaatsvinden en zal op deze site te volgen zijn.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore