Voorkeur voor een vrouw

Lilianne Ploumen nieuwe lijsttrekker PvdA: 'Ja, ja, ik ben er klaar voor'

18 januari 2021 10:50 Aangepast: 18 januari 2021 17:21
PvdA-leider Lilianne Ploumen wil een einde maken aan de ongelijkheid in Nederland.

Lilianne Ploumen wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. De 58-jarige Ploumen volgt hiermee Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Ploumen (58) werd geboren als dochter van een melkboer. Ze was minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet van Rutte. Daarvoor was ze partijvoorzitter van de PvdA.

Ze richtte She Decides op voor veilige abortussen en kraamzorg in arme landen. Na haar ministerschap werd ze in de Kamer gekozen met voorkeursstemmen.

Voorkeur voor een vrouw

"De PvdA hoopt dat ze zich met een nieuwe lijsttrekker komende verkiezingscampagne niet alleen hoeven te verdedigen voor fouten die in het verleden zijn gemaakt, maar ook de ruimte hebben om te vertellen hoe ze de toekomst zien", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Mogelijke kandidaten van buiten Den Haag wilden of konden niet. Daarop is besloten de kandidatenlijst af te lopen. "Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar had de voorkeur voor een vrouwelijke lijsttrekker. Op nummer twee stond de huidige Kamervoorzitter Arib. Maar het is dus de nummer drie geworden, Lilianne Ploumen."

Ploumen: 'Ja, ja ik ben er klaar voor'

"Ik heb even getwijfeld. Ik heb er een paar dagen de tijd voor genomen. Maar ik ben er klaar voor", zei  Lilianne Ploumen tijdens de presentatie. "Samen kunnen we het verschil maken."

Ploumen is de nummer drie op de PvdA-lijst: "Arib, de nummer twee, en ik hebben elkaar aangekeken na het vertrek van Lodewijk Asscher. Eén van ons twee gaat het doen, hebben we tegen elkaar gezegd. En ik werd het."

De nieuwe lijsttrekker vervolgt: "Ik verheug me er enorm op om samen met de leden van de PvdA campagne te gaan voeren. Het moet echt anders en we hebben mooie plannen. Het moet weer gaan over de toekomst. Een toeslagenaffaire mag nooit meer gebeuren. We moeten allemaal onderzoeken, wat er er anders moet. We willen heel graag vooruitkijken."

De PvdA doet het matig in de peilingen. Of Ploumen denkt mee te dingen voor een plek in het Torentje? "Dat lijkt mij wel; het tij is te keren. Elke lijsttrekker moet het torentje ambiëren."

Asscher stapte op

De benoeming van de nieuwe lijsttrekker wordt bekrachtigd op het digitale partijcongres, dat komende zaterdag gehouden wordt. 

De PvdA moest op zoek naar een nieuwe leider, omdat Lodewijk Asscher zich vorige week donderdag terugtrok vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire.

Concurrent voor D66

Ook al zit Ploumen al een aantal jaar in Den Haag, voor velen zal ze toch nog een fris gezicht zijn, zegt Schreinemachers. "Met een vrouw als lijsttrekker concurreert de PvdA ook direct met D66, dat de hele campagne heeft gebouwd rond het idee dat je met een stem op D66 voor het eerst een vrouw in het torentje kunt krijgen."

Er is alleen nog wel heel weinig tijd tot de verkiezingen."Ploumen heeft maar twee maanden om de kwakkelende peilingen voor de PvdA om te zetten in een klinkende overwinning op 17 maart. Makkelijk zal dat niet zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de nieuwe PvdA-leider een andere koers moet varen dan Asscher

Andere kanshebbers

Ook Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, werd genoemd voor de belangrijke vacature. Net als Frans Timmermans, de oud-minister en sinds 2019 Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Maar Timmermans liet op voorhand weten niet beschikbaar te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore