Ga naar de inhoud
Lockdown verlengd

Kinderopvang en basisscholen blijven waarschijnlijk ook na 25 januari dicht

Beeld © Richard Brocken

De kans dat de kinderopvang en basisscholen op maandag 25 januari weer opengaan, is zeer klein. Uit bezorgdheid over de Britse coronamutatie adviseert het Outbreak Management Team (OMT) om kinderen voorlopig nog thuis te houden. Het kabinet neemt dat advies waarschijnlijk over, zeggen ingewijden tegen RTL Nieuws.

Door de Britse mutatie van het coronavirus worden meer mensen besmet met het coronavirus. Zo werkt deze variant:

Zo werkt de nieuwe variant van het coronavirus

02:40
We leggen je uit hoe de Britse variant van het coronavirus werkt.

Lockdown tot 9 februari

Het kabinet kondigde begin deze week een verlenging van de lockdown tot 9 februari af. Premier Mark Rutte zei toen dat het openen van basisscholen en de kinderopvang een prioriteit is voor het kabinet, ten minste als de besmettingscijfers het zouden toelaten. Daarvoor werd een advies aan het OMT gevraagd. Dat pakt nu negatief uit.

Een deel van het kabinet spreekt morgen met leden van onder meer het OMT in het Catshuis. Daar staat ook de vervroegde opening van de basisschool op de agenda. Dinsdag is er dan weer ministerieel crisisoverleg over de coronacrisis.

15
Liveblog:
15 cafébezoekers Leeuwarden beboet voor overtreden coronamaatregelen

Betaald verlof

FNV vreest dat veel ouders in de problemen komen door de combinatie van werk, opvang en thuisonderwijs. Daarom pleit de vakbond voor betaald verlof voor werkende ouders. Om dat te kunnen betalen zouden werkgevers gecompenseerd moeten worden door de overheid.

"We zien dat werkende ouders op hun tandvlees lopen en uitvallen", zegt bestuurder Judy Hoffer. FNV heeft een brief gestuurd aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).