Ga naar de inhoud
Toeslagenaffaire

Premier Rutte wil niets kwijt over overlevingskans kabinet

Premier Rutte vanavond bij vertrek van het Binnenhof. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte bleef gisteravond zwijgen over de overlevingskans van zijn kabinet. Door de toeslagenaffaire staat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onder zware druk.

"Morgen praten wij opnieuw over de inhoudelijke reactie op het rapport over de toeslagen, en dan komt vermoed ik ook de politieke vraag aan de orde", zei de premier. Hij wilde verder niet vooruitlopen op de uitkomst van de ministerraad.

Vertrek Asscher

PvdA-leider Lodewijk Asscher stapte gisteren eerder op de dag op. Hij was in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken en nauw betrokken bij de toeslagenaffaire. De premier wilde niet zeggen of het vertrek van Asscher de druk op het kabinet verhoogt om ook voortijdig op te stappen.

Bekijk ook: 'Verantwoordelijkheid nemen is belangrijk'

01:14
D66-leider Sigrid Kaag ging vandaag wel in op de positie die het kabinet zou moeten innemen in de nasleep van de toeslagenaffaire.

Duizenden ouders zijn onterecht door de Belastingdienst als fraudeurs aangemerkt. Een parlementaire commissie kwam met een keihard oordeel over de affaire. Het kabinet heeft al verscheidene malen over een inhoudelijke reactie op het rapport gesproken.

Aanpak discriminatie

Vandaag komt die reactie naar buiten in een lange brief. Daar wordt meer openheid richting Kamer beloofd. Verder gaat het over de aanpak van discriminatie en veranderingen bij uitvoeringsinstanties.

Ook wordt ingegaan op de vraag hoe gedupeerden verder kunnen worden geholpen. De plannen van het kabinet gaan honderden miljoen euro's kosten, melden ingewijden.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet valt (nog) niet: vrijdag meer over politieke gevolgen toeslagenaffaire