Nieuwe PvdA-leider

Dit zijn de mogelijke opvolgers van Lodewijk Asscher als leider van de PvdA

14 januari 2021 15:05 Aangepast: 14 januari 2021 19:19
Van links naar rechts, Ploumen, Samsom, Arib, Timmermans en Aboutaleb. Beeld © ANP

Lodewijk Asscher trad vandaag - toch nog onverwacht - terug als PvdA-leider vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Maar de vraag wie hem binnen de partij moet gaan opvolgen is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Een aantal namen doet de ronde. PvdA-watcher voor RTL Nieuws, Roel Schreinemachers zet de voors en tegens van een aantal mogelijke kandidaten op een rij.

Lilianne Ploumen

Oud-voorzitter van de PvdA, oud-minister en huidig Kamerlid Lilianne Ploumen is de waarnemend fractievoorzitter na het aftreden van Asscher. De ambitieuze Ploumen werd 58 jaar geleden geboren in Maastricht als de dochter van een melkboer. Ploumen profileerde zich als minister voor internationale vrouwenrechten en richtte She Decides op voor veilige abortussen en kraamzorg in arme landen. Ploumen werd na haar ministerschap in de Kamer gekozen met voorkeurstemmen. Het zou haar naar verluid niet ontbreken aan ambitie.

Schreinemachers: "Ook al zat Ploumen in het vorige kabinet, ze had geen directe betrokkenheid bij de toeslagenaffaire. Als zij lijsttrekker wordt, doorkruist dat in elk geval de strategie van D66. Die partij dacht door met een vrouwelijk leider te komen, de enige vrouwelijke premierskandidaat te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker voor PvdA

Khadija Arib

De huidige voorzitter van de Tweede Kamer staat op nummer 2 op de kieslijst van de PvdA.  De 60-jarige politica zit sinds 1998 in de Tweede Kamer en is sinds 2016 voorzitter van diezelfde Kamer. Arib is geboren in Marokko en kwam op haar 15de naar Nederland. Ze deed hier de Sociale Academie en studeerde Sociologie. Na een maatschappelijke carriere kwam ze in 1998 in de Kamer. Daar was ze een van de initiatiefnemers voor het instellen van een Kinderombudsman.

Schreinemachers: "Als Kamervoorzitter geniet Arib grote bekendheid en is ze is – zeker binnen de PvdA – ook populair. Of ze ook uit het juiste hout is gesneden voor de rol van lijsttrekker, is maar de vraag. Bovendien heeft ze er geen geheim van gemaakt dat ze graag door wil als Kamervoorzitter, en of ze die ambitie wil inruilen voor de onzekere positie van lijsttrekker..."

Ahmed Aboutaleb

De burgemeester van Rotterdam wordt bij de PvdA altijd genoemd als er een belangrijke vacature te vergeven is. De 59-jarige Aboutaleb is sinds 2009 burgemeester van de havenstad en is daar bijzonder populair. Aboutaleb werd geboren in Marokko en kwam, net als Arib, op zijn 15de naar Nederland. Na de hts begon hij als verslaggever, werd persvoorlichter, ambtenaar en in 2004 wethouder in Amsterdam. Drie jaar later werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken.

Schreinemachers: "Aboutaleb werd ook vier jaar geleden genoemd als mogelijke lijsttrekker. Toen deed hij uiteindelijk niet mee aan de lijsttrekkersverkiezing. Nu is hij herstellende van een operatie en valt om die reden waarschijnlijk af. En de vraag is of hij succesvol zou zijn in de rol van lijsttrekker. Aboutaleb zou niet de eerste zijn die meer bestuurder blijkt te zijn dan politicus."

Diederik Samsom

De 49-jarige Diederik Samsom was politiek leider van de PvdA van 2012 tot 2016. De kernfysicus was sinds 2003 Kamerlid. In 2016 verloor hij de leiderschapsverkiezing van de partij, uitgerekend van Lodewijk Asscher. Hij trad direct terug als Kamerlid. Inmiddels is hij kabinetschef van Europees Commissaris Timmermans.

Schreinemachers: "Samsom lijkt me geen serieuze optie. De PvdA koos al voor Asscher omdat ze dachten dat ze met Samsom het verlies nooit goed zouden kunnen maken. En je kunt je afvragen of hij nu wel voor de wonderbaarlijke wederopstanding zou kunnen zorgen. Ook voor hem geldt dat ie nu een mooie baan heeft in Brussel, die hij dan zou moeten inruilen voor een ongewis avontuur in Den Haag. Niet ondenkbaar dat dit zou eindigen met een slecht resultaat voor de PvdA, waarbij zijn positie dan weer ter discussie zou staan."

Frans Timmermans

Ook de naam van Frans Timmermans, de oud-minister en sinds 2019 Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie, valt vaak. De in Maastricht geboren Timmermans studeerde Frans en Europees recht en maakt er geen geheim van dat hij maar liefst 5 vreemde talen spreekt. Hij kwam in 1998 in de Tweede Kamer, werd later staatssecretaris Europese Zaken en minister van Buitenlandse Zaken.

Timmermans zorgde bij de laatste Europese verkiezingen voor een verkiezingsoverwinning voor de PvdA in Nederland. Hoewel sommige PvdA'ers hopen en denken dat hij dat kunstje bij de landelijke verkiezingen zou kunnen herhalen, is het al duidelijk geworden dat de Eurocommissaris geen behoefte heeft om de volgende PvdA-leider te worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore