Ga naar de inhoud
Kritiek na toeslagenaffaire

Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker voor PvdA

Ploumen volgde Lodewijk Asscher op.

Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid. Hij nam het besluit naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Dat maakte hij zojuist bekend in een video op Facebook.

Achter de schermen ontstond binnen de PvdA eerder al een felle discussie over de positie van Lodewijk Asscher, vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Na een snoeihard rapport hierover vroegen kritische leden zich af of hij wel lijsttrekker kan blijven. "Trek je conclusie, Lodewijk!", klonk het in december. In de onderstaande video laat hij nu weten dat hij zelf ook die conclusie heeft getrokken:

PvdA-leider Asscher stopt na discussie over zijn rol toeslagenaffaire

01:58

Schaamte

De politicus bood in december op Facebook uitgebreid zijn excuses aan over zijn eigen rol in de toeslagenaffaire. "De constateringen over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen me met schaamte." 

PvdA-leden
Lees ook:
PvdA-leden zagen verder aan stoelpoten lijsttrekker Asscher

Vorige week schreef Asscher nog in een brief aan alle partijleden dat hij niet wilde opstappen als leider van de Partij van de Arbeid, ondanks zijn rol in de kinderopvangtoeslagaffaire.

Maar vandaag, anderhalve week later, blijkt toch dat hij stopt als partijleider. In onderstaande video vertelt Asscher dat hij zich niet verkiesbaar stelt voor de komende verkiezingen.

Toeslagenaffaire

In de toeslagenaffaire werden duizenden ouders onterecht als fraudeur bestempeld door de Belastingdienst. In sommige gevallen moesten ze tienduizenden euro's terugbetalen, met alle gevolgen van dien. Asscher was destijds, tussen 2012 en 2017, minister van Sociale Zaken. 

Bekijk ook: Gedupeerde toeslagenaffaire: 'Ze moeten de gevangenis in'

01:23

'Dit zou hem blijven achtervolgen'

Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers was Asscher eigenlijk niet van plan op te stappen. "Hij zei dat hij juist wilde bijdragen aan het oplossen van de toeslagenaffaire. Maar door de discussie die ook in de PvdA werd gevoerd over de positie van Asscher zag hij zijn geloofwaardigheid afnemen, en is hij tot de conclusie gekomen dat hij beter kan stoppen."

Schreinemachers: "Niemand is groter dan de partij, zei een kritisch lid eerder al. Asscher stelt met deze beslissing het partijbelang nu boven zijn eigen belang, want het zag er naar uit dat dit hem in de campagne zou blijven achtervolgen."

Asschers besluit geeft volgens Schreinemachers wel een andere dynamiek aan de discussie morgen in het kabinet. "Nu hij opstapt vanwege de toeslagenaffaire wordt het moeilijker voor het kabinet om te blijven zitten."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet valt (nog) niet: vrijdag meer over politieke gevolgen toeslagenaffaire

Patrijcongres uitgesteld

PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar heeft respect voor het "moedige besluit" van Lodewijk Asscher om zich terug te trekken als politiek leider. Het partijcongres dat vanaf donderdag digitaal zou worden gehouden, wordt tot nader order uitgesteld.

Vedelaar zegt dat Asscher de PvdA de afgelopen jaren "een nieuw gezicht" heeft gegeven. "Lodewijk bracht onze partij waar we willen dat hij staat: tussen de mensen, met lef en een overtuigend sociaaldemocratisch verhaal"

Premier Mark Rutte heeft inmiddels gereageerd op het besluit van Asscher, en wenst hem 'persoonlijk het allerbeste' toe.