Historisch

Huis van Afgevaardigden stemt voor afzetting president Donald Trump

13 januari 2021 22:23 Aangepast: 13 januari 2021 23:27
Met een hamerslag bekrachtigt voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden de uitslag van de stemming. Beeld © EPA

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het afzetten van president Donald Trump. De Amerikaanse president wordt beschuldigd van het aanzetten tot een opstand vanwege zijn rol bij de rellen rond het Capitool. Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat twee keer tegen dezelfde president een afzettingsprocedure wordt begonnen.

232 leden van het Huis van Afgevaardigden schaarden zich achter het voorstel, onder wie tien Republikeinen. 197 leden stemden tegen. 

Het is nog lang niet duidelijk of Trump ook daadwerkelijk zal worden afgezet. Volgens de procedure moet óók nog twee derde van de Senaat instemmen met de afzetting. En in de Senaat heeft Trumps Republikeinse partij op dit moment nog de meerderheid. "Historisch", zegt correspondent Erik Mouthaan over de gang van zaken:

Het besluit van Huis van Afgevaardigden om Trump te 'impeachen' is historisch. Het is dus voor het eerst dat een president tweemaal te maken krijgt met zo'n afzettingsprocedure. De eerste (onsuccesvolle) impeachment, was vanwege machtsmisbruik en het dwarszitten van het onderzoek daarnaar.

Toen werd Trump beschuldigd van het onder druk zetten van de Oekraïense president om zijn politieke tegenstander Joe Biden te beschadigen. Op 5 februari vorig jaar verwierp de Senaat die beschuldiging.

Doden en gewonden

De Democraten willen Trump nu vroegtijdig uit het Witte Huis hebben vanwege de rellen in en rond het Capitool van vorige week. Trump-supporters belegerden toen het onderkomen van het Amerikaanse Congres, vielen het gebouw binnen en richtten vernielingen aan. Daarbij vielen vijf doden en tientallen gewonden. Bekijk hieronder de beelden van de bestorming.

Op videobeelden is te zien hoe Trump-aanhangers erin slagen om het Amerikaanse Capitool in Washington binnen te dringen.

Bedreigen democratie

In de impeachmentaanklacht tegen Trump wordt onder meer verwezen naar de valse claims van Trump over verkiezingsfraude en de toespraak die hij gaf aan zijn aanhangers voorafgaand aan de bestorming van het Capitool.

"Door dit alles bracht president Trump de veiligheid van de Verenigde Staten en hun overheidsinstellingen ernstig in gevaar", aldus de aanklacht. "Hij bedreigde de integriteit van het Democratisch bestel, bemoeide zich met de vreedzame machtsoverdracht en bracht een gelijkwaardig overheidsorgaan in gevaar."

25ste amendement

De Democraten probeerden Trump gisteren ook al te verwijderen. Zij probeerden dat door aan vicepresident Mike Pence te vragen gebruik te maken van het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet.

Onder die regeling kon Trump, wiens ambtstermijn volgende week woensdag afloopt, relatief snel uit het Witte Huis worden gezet. Pence weigerde dat te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wordt Donald Trump afgezet? Vijf vragen over de impeachmentprocedure

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore