Aftreden of blijven?

Kabinet bijeen voor overleg toeslagenaffaire: 'Werken aan oplossing'

12 januari 2021 21:57 Aangepast: 12 januari 2021 21:59
Premier Rutte staat de pers te woord voorafgaand aan het overleg over de toeslagenaffaire. Beeld © ANP

Het kabinet is vanavond bijeen om te praten over het snoeiharde rapport over het beleid van de afgelopen kabinetten in de toeslagenaffaire. Het is waarschijnlijk dat het kabinet de ultieme vraag over de politieke consequenties pas vrijdag zal beantwoorden.

In het rapport Ongekend Onrecht van de commissie-Van Dam wordt gehakt gemaakt van het beleid van de afgelopen kabinetten, waarin duizenden ouders onterecht werden beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Zij moesten duizenden euro's terugbetalen en kwamen daardoor in grote financiële problemen. Tot op de dag van vandaag.

Vandaag riepen die gedupeerde ouders het kabinet op om af te treden, zoals te zien is in deze video:

Een grote groep gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire heeft dit filmpje online gezet. Ze roepen het kabinet Rutte op te vertrekken. Ze hebben er geen enkel vertrouwen in dat deze regeringsploeg er nog in zal slagen al het leed te herstellen.
RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire

Dossier Toeslagenaffaire

Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video's die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Het kabinet sprak al eerder over het rapport. In december werd bekendgemaakt dat alle ouders 30.000 euro als tegemoetkoming zouden krijgen. Vandaag en vrijdag komt het kabinet bijeen om verder te praten over de inhoudelijke reactie op dat rapport.

Geen taboes

Minister Tamara van Ark zei vanavond bij binnenkomst 'dat elke vraag op tafel ligt, maar we beginnen met de inhoud'. Minister Kaag zei dat eerst inhoudelijke stappen gezet moeten worden en 'aan een oplossing moet worden gewerkt'.

"Ik heb geen taboes, maar opstappen is niet logisch", zei minister Wiebes vanavond. Minister Hoekstra zei vanmiddag op RTL Z dat het kabinet 'alle opties onder ogen moet zien, ook aftreden'.

Coronabesluiten nemen

Premier Rutte zei tijdens de persconferentie aan het begin van de avond dat het kabinet op volle kracht besluiten blijft nemen, ook als het zou aftreden om de toeslagenaffaire. Volgens Rutte heeft het land dat ook nodig.

Hij zegt dat het belangrijk is dat het kabinet bevoegd blijft om zware coronabesluiten te nemen. "Als het niet formeel is, dan tenminste mentaal. Op corona ben je altijd missionair. Dat is staatsrechtelijk misschien een formaliteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wester: 'Aftreden kabinet heeft geen invloed op aanpak coronacrisis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore