Ga naar de inhoud
Vertrouwen opzeggen

Gedupeerde ouders toeslagenaffaire: kabinet moet aftreden

Rutte eind vorig jaar tussen gedupeerde ouders op het Plein in Den Haag. Beeld © ANP

De gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire hebben er geen vertrouwen in dat het huidige kabinet de problemen bij de Belastingdienst gaat oplossen. Daarom moet het kabinet opstappen. "Wij zeggen het vertrouwen in deze regering op en vragen de heren en dames naar huis te gaan en niet meer terug te komen", schreven de ouders gisteren in een open brief aan het kabinet.

Het kabinet sprak gisteravond opnieuw over de politieke consequenties van het snoeiharde rapport 'Ongekend onrecht'. In dat rapport werd in december door de commissie-Van Dam gehakt gemaakt van het beleid van de afgelopen kabinetten rond de keiharde jacht op mensen die volgens De Belastingdienst fraude hadden gepleegd met kinderopvangtoeslag.

Die beschuldigingen bleken onterecht, maar duizenden ouders werden gedwongen om veel geld terug te betalen. Die kwamen daardoor in grote problemen.

Enkele van de duizenden gedupeerde ouders hebben vandaag ook een videoboodschap opgenomen waarin ze het kabinet oproepen om op te stappen. Bekijk de video hier:

Oproep gedupeerden toeslagenaffaire: 'Kabinet vertrek'

01:48
Een grote groep gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire heeft dit filmpje online gezet. Ze roepen het kabinet Rutte op te vertrekken. Ze hebben er geen enkel vertrouwen in dat deze regeringsploeg er nog in zal slagen al het leed te herstellen.
Kabinet
Lees ook:
Kabinet bespreekt mogelijkheid aftreden vanwege toeslagenaffaire

Vertrek overwogen

De toeslagenaffaire kwam aan het licht door de inspanningen van RTL Nieuws-journalist Pieter Klein en Trouw-journalist Jan Kleinnijenhuis. Zij haalden de ene na de andere misstand omhoog ondanks tegenwerking vanuit ministeries en de Belastingdienst. Zij werden voor hun inspanningen uitgeroepen tot journalist van het jaar.

Het kabinet spreekt vrijdag over de politieke consequenties van de affaire. Uit gesprekken van de politieke redactie van RTL Nieuws met verschillende bewindspersonen en andere betrokkenen blijkt dat de ultieme consequentie, een vertrek van het hele kabinet, wordt overwogen. "De optie ligt voor mij wel serieus op tafel. Ik ben niet sowieso voor collectief aftreden, maar we moeten het wel bespreken", zegt een bewindspersoon.

Spelletjes spelen

Ook de gedupeerde ouders pleitten daar gisteren dus voor. "Wat er moet gebeuren is helder: de boel moet hersteld en opgeruimd. En wij hebben er geen vertrouwen in dat dit gaat gebeuren met dit kabinet. Daarin zitten mensen die dit hebben laten ontstaan, hebben laten voortbestaan en uiteindelijk hebben willen verdoezelen. Omdat politiek spel ondoorzichtig is en er spelletjes worden gespeeld, zeggen wij het wel zelf. Wij zeggen het vertrouwen in deze regering op en vragen de heren en dames naar huis te gaan en niet meer terug te komen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS