Ga naar de inhoud
Motie van wantrouwen

PvdA-leden zagen verder aan stoelpoten lijsttrekker Asscher

Ploumen volgde Lodewijk Asscher op.

De discussie in de PvdA over de positie van lijsttrekker Lodewijk Asscher woekert voort. Een motie waarin het vertrouwen in Asscher wordt opgezegd vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire heeft al tientallen steunbetuigingen gekregen. "Als hij niet uit zichzelf opstapt, heeft hij een zetje nodig", zegt de initiatiefneemster.

Aan het eind van de middag waren al ruim veertig steunbetuigingen binnen voor de motie van wantrouwen. Er zijn honderd steunbetuigingen nodig om de motie in stemming te brengen op het partijcongres van de PvdA, dat volgende week plaatsvindt.

De indienster, PvdA-lid Francisca Drijver, windt er geen doekjes om. Zij vindt dat Asscher niet geloofwaardig verder kan als lijsttrekker van de PvdA. "Hij heeft de beginselen van de rechtstaat en de sociaaldemocratie geschonden. Dit zal aan hem blijven kleven." De schade is volgens haar onherstelbaar.

 

Lijsttrekker
Lees ook:
Lijsttrekker Asscher binnen PvdA onder vuur om toeslagenaffaire

PvdA onwaardig

Op het interne berichtenbord van de PvdA krijgt ze bijval van verschillende leden. "Asscher heeft willens en wetens grote steken laten vallen. PvdA onwaardig", schrijft een PvdA-lid. "Pijnlijk dat de huidige lijsttrekker een rol heeft gespeeld in iets waar de PvdA juist zo tegen is", schrijft een ander.

Toch is er ook steun voor Asscher. "Ik geloof er helemaal niets van dat Lodewijk willens en wetens fout is geweest!" schrijft een PvdA-lid. "Zullen we eerst aan Lodewijk vragen zelf te reflecteren op zijn geloofwaardigheid?" oppert een ander.

Kijk ook: Natasja ziet niks van 30.000 euro toeslagenaffaire

02:59
'Al een ton schuld'

Fixen

In een nieuwjaarsgroet aan de leden schreef Asscher gisteren nog dat hij door wil als lijsttrekker. "Ik ben, denk ik, bij uitstek degene die dit kan fixen", voegt hij daar in een interview met dagblad Trouw aan toe. "Ik wil het vertrouwen in de overheid herstellen door de verzorgingsstaat te repareren."

Voor de kerst riepen kritische PvdA-leden op basis van anonimiteit tegenover RTL Nieuws al om het vertrek van Asscher vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. "Het is heel moeilijk uit te leggen wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire en de rol die Asscher daarin heeft gespeeld."

Partijcongres

De aanhoudende discussie is volgens de indienster van de motie niet goed voor de PvdA. "Het kost de PvdA leden", zegt Drijver. "Hij moet politieke verantwoordelijkheid nemen."

Als de motie de benodigde honderd steunbetuigingen krijgt, wordt deze op het driedaagse partijcongres dat begint op 14 januari in stemming gebracht.

Schadelijk

"Of de motie kans van slagen heeft, is moeilijk te voorspellen", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Naast kritiek klinkt ook wel steun voor Asscher in de PvdA. Maar het is hoe dan ook buitengewoon schadelijk dat met de verkiezingen voor de deur in zijn eigen partij zo'n harde kritiek en zo openlijke twijfel in de eigen leider klinkt."

PvdA-leider
Lees ook:
PvdA-leider Asscher biedt excuses aan voor rol in toeslagenaffaire