Ga naar de inhoud
Militaire bijstand nodig

Regio's Groningen en Twente luiden noodklok: zwartste scenario dreigt

Beeld © ANP

In een brandbrief aan verschillende ministeries vragen Groningen en Twente militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Komt die er niet, dan dreigt het zwartste scenario. Het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd.

"De nood is ongekend hoog", schrijft de Groningse burgemeester Koen Schuiling. De regio's Groningen en Twente kampen met snel toenemend aantal coronabesmettingen. Tegelijkertijd neemt het ziekteverzuim onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg snel toe.

Bijna
Lees ook:
Bijna overal nieuwe besmettingen, bekijk hier de cijfers in jouw gemeente

De druk op de zorg is hoog en in de twee regio's is daarom dringend extra ondersteuning nodig. "Ik doe een klemmend beroep op u om deze ondersteuning op zeer korte termijn te bieden", aldus Schuiling.

Afgelopen dagen trokken ook andere regio's al aan de bel over de situatie in de zorginstellingen. De regio Noord- en Oost-Gelderland sprak vorige week al van een 'zeer zorgelijke en verontrustende situatie' vanwege de forse stijging van het aantal besmettingen.

Bekijk ook: Hoe verloopt het vaccineren straks?

03:10
Dit moet je weten als het vaccineren in Nederland straks begint.

De noodkreet heeft Den Haag inderdaad bereikt, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In overleg met het ministerie van Volksgezondheid wordt gekeken wat er mogelijk is aan hulp. Het verzoek van de regio's Groningen en Twente zal morgenavond ook worden besproken in het Veiligheidsberaad.

Het leger sprong al begin november bij toen er in hoog tempo twintig extra grote teststraten uit de grond werden gestampt. Die teststraten werden toen tijdelijk bemand door militairen. Aan het begin van de pandemie hielp het leger ook met het vervoeren van coronapatiënten en werkten militairen in tientallen ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Momenteel springen ze bij in het UMC Utrecht.

Besmettingen gemeld tussen 16 en 22 december:

Meer
Lees ook:
Meer coronabesmettingen ondanks maatregelen, hoe zit dat?

Het ministerie van Volksgezondheid laat zondagavond weten dat de signalen van de veiligheidsregio's 'direct zijn opgepakt'. "Continuïteit van de zorg en bescherming van kwetsbare mensen is enorm belangrijk", zegt een woordvoerder. "Het verzoek tot militaire bijstand wordt de komende dagen nader beoordeeld."