Ga naar de inhoud
Wekelijkse persconferentie

Rutte over toeslagenaffaire: 'We kunnen ons er alleen maar voor schamen'

Beeld © ANP

"Onschuldige mensen zijn in de knel gekomen. We kunnen ons hier alleen maar voor schamen", zegt premier Rutte een dag na de presentatie van het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Of dit ook politieke gevolgen kan hebben? "We doen dit stap voor stap en gaan het rapport nu eerst met elkaar bespreken."

Dinsdag is er een Catshuisoverleg waar het kabinet het gisteren gepresenteerde rapport over de toeslagenaffaire gaat bespreken. "We gaan dit stap voor stap doen en eerst het rapport zorgvuldig bekijken. Dat verdient dit rapport ook", zei de premier. 

"De vraag over politieke consequenties is nog niet aan de orde", antwoordde hij op allerlei kritische vragen van journalisten. 

'Snoeihard rapport'

Het rapport 'Ongekend Onrecht' van de parlementaire commissie kinderopvangtoeslag sloeg gisteren in als een bom. Tienduizenden ouders zijn onterecht het slachtoffer geworden van spijkerharde regels en een even harde uitvoering. Ze zijn jarenlang niet door de politiek gehoord. Bij een kleine fout bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag werden ouders al gebrandmerkt als fraudeur.

De wetgeving was veel te hard, de uitvoerders keken niet naar individuele gevallen en de ministeries namen geen verantwoordelijkheid. Dat gebeurde in de kabinetten onder leiding van premier Rutte. De premier noemde het rapport gisteren ook 'zeer heftig'.

Pieter
Lees ook;
Pieter Klein over rapport toeslagenaffaire: 'Pijnlijke en dodelijke conclusies'

Recht te doen

Vandaag zegt Rutte: "Het is mijn taak om alles aan te doen om dit rapport recht te doen. We gaan in het kerstreces veel tijd nemen, alle tijd die nodig is, om met een gedegen reactie te komen die recht doet aan het rapport. We beschouwen dit als iets groot. We realiseren ons de zwaarte van het rapport."

Het rapport biedt volgens de premier ook erkenning aan de ouders. Dat zij niet fout zaten, maar het systeem. 

Wat dat betekent voor de compensatie waar duizenden ouders nog altijd op wachten? Rutte: "We willen zo goed als mogelijk maatwerk leveren per persoon zodat ze hun leven weer kunnen oppakken. Een team dat zeer gemotiveerd is, is daar mee bezig. Zo snel als mogelijk is compenseren we en we gaan praten wat we kunnen doen om het te versnellen."

Bekijk ook: Gedupeerde toeslagenaffaire over rapport

01:23
Gedupeerde toeslagenaffaire: 'Ze moeten de gevangenis in'