'Bedreiging voor natuur'

Woekerplant watercrassula ware plaag: Kamer eist verbod

17 december 2020 19:25 Aangepast: 17 december 2020 19:29
Duinvalleien op Terschelling worden overwoekerd door watercrassula. Beeld © iStock

De verkoop van de vetplant watercrassula moet uiterlijk 1 maart worden verboden. Dat heeft de Tweede Kamer vandaag besloten. Die stemde in met een motie van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.

Watercrassula is een ware plaag op Terschelling. Vochtige duinvalleien worden door het plantje overwoekerd. Met man en macht wordt gewerkt om het natuurgebied te ontdoen van het plantje, dat onder water enorm uitloopt. 

Invasieve exoot

Watercrassula komt van oorsprong uit Australië en Nieuw-Zeeland. Inmiddels komt de plant ook voor in Europa en Amerika en sinds 1995 in Nederlandse natuurgebieden. De verspreiding gaat heel snel, bijvoorbeeld via poten van watervogels, via maaimachines of schoenen en laarzen. Het plantje overleeft zelfs als ganzen het opeten en ergens uitpoepen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Watercrassula overspoelt Terschelling

Op Terschelling verdringt de watercrassula inheemse beschermde soorten als overkruid, dwergvlas en ronde zonnedauw. Libellen en rugstreeppadden worden daardoor verjaagd. 

Niet meer in tuincentra

Behalve op Terschelling komt de zogenoemde invasieve exoot ook voor op Ameland en in Noord-Brabant. Voor de Tweede Kamer is de voortwoekerende plant nu reden om in te grijpen. De verkoop van het waterplantje in tuincentra en bij online winkels wordt nu verboden. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore