Centraal examen

Flexibeler eindexamens voor alle middelbare scholieren vanwege corona

16 december 2020 17:29 Aangepast: 16 december 2020 17:38
Middelbare scholieren in een klaslokaal Beeld © Archiefbeeld ANP

Vanwege de coronacrisis worden de komende centrale eindexamens voor alle middelbare scholieren aangepast. Zo mogen examenleerlingen hun centrale examen spreiden over twee tijdvakken en komt er een mogelijkheid voor extra herkansingen voor alle leerlingen. Dat heeft minister Arie Slob zojuist bekendgemaakt.

Door voor twee tijdvakken te kiezen, kan een leerling die ziek is of in quarantaine zit tijdens het eerste tijdvak, toch volledig examen doen. Ook mogen leerlingen het centraal examen van één of meerdere vakken verplaatsen naar het tweede tijdvak. Daarnaast krijgen alle leerlingen, ook leerlingen die staatsexamen doen, een extra herkansing.  

Kans op diploma

"Onze inzet blijft om de centrale examens door te laten gaan", zegt minister Arie Slob. "Om leerlingen een zo goed mogelijke uitgangspositie te geven, breiden we het tweede tijdvak uit tot tien dagen, mogen leerlingen hun centrale eindexamens spreiden over twee tijdvakken en krijgen álle leerlingen een extra herkansing."

De centrale examens gingen afgelopen keer als gevolg van de coronacrisis niet door.

Data tijdvakken

  • Het eerste tijdvak loopt dit jaar van maandag 17 mei tot en met dinsdag 1 juni.
  • Het tweede tijdvak loopt van maandag 14 juni tot en met vrijdag 25 juni.
  • En tot slot is er een derde tijdvak voor eventuele laatste herkansingen van dinsdag 6 juli tot en met vrijdag 9 juli.

Overigens wordt voor alle eindexamenleerlingen een uitzondering gemaakt op de nieuwe coronamaatregelen: zij mogen na de kerstvakantie wél gewoon naar school om lessen te volgen. In de voorjaarsvakantie wordt opnieuw gekeken hoe het gaat met het coronavirus en welke gevolgen dit heeft voor de eindexamenleerlingen. 

Vmbo

Eerder maakte minister Slob al bekend dat de praktijkafdeling van het vmbo dit jaar wordt afgesloten met een schoolexamen in plaats van een centraal examen. Scholen kunnen zelf bepalen wanneer ze die examens afronden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Extra coronamaatregelen zijn nodig op middelbare scholen'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore