Winkelsluiting

Kabinet scherpt regels niet-essentiële winkels aan, ook HEMA gaat dicht

16 december 2020 13:50 Aangepast: 29 november 2021 20:03
Komt de Hema in handen van de fans? Beeld © Getty

HEMA sluit vanaf donderdag alle winkels nu het kabinet de regels voor winkels verder heeft aangescherpt. In de nieuwe regels mogen alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterij-artikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en dierenvoer, openblijven.

HEMA zegt in een reactie 'de onduidelijke regelgeving en wijzigingen' te betreuren. "Het is jammer dat de eerder gemaakte heldere afspraken die konden leiden tot een bijdrage van HEMA aan de spreiding van het winkelbezoek niet gerealiseerd kon worden. Tegelijkertijd vraagt deze tijd om flexibiliteit en verdraagzaamheid", zegt Tjeerd Jegen van HEMA. 

Strengere regels

Mochten eerst winkels die voor 30 procent van hun omzet afhankelijk zijn van essentiële producten (voor een deel) open blijven, in de nieuwe regels wordt dat dus 70 procent. Ook de Wibra en Action gaan onder de nieuwe regels dicht.

De Action liet vanochtend nog weten vandaag weer open te gaan en dat opening in overleg met het ministerie van Economische Zaken was gegaan. 

Betreurt het besluit

Het kabinet voelt zich nu toch gedwongen de regels aan te scherpen omdat steeds meer winkelketens de deuren wilden openen.

"Blijkbaar heeft dit soort winkelketens een harde hand nodig om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen", zegt een ingewijde tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Action opent de deuren weer, ondanks lockdown

Woede

Het opengaan van dit soort grote winkelketens, in tegenstelling tot winkels van 'kleine' ondernemers, leidde tot grote woede op sociale media. Ook PvdA en GroenLinks en de FNV waren daar boos over.

Volgens zorgminister Hugo de Jonge is het vanwege de ernst van de situatie rondom het coronavirus 'nu niet het moment om de randen op te zoeken'. Minister Grapperhaus vindt het spijtig dat er discussie is ontstaan over de regels, maar die waren volgens hem ook heel rap ingevoerd. "We hebben nu een heel duidelijke regel", zegt hij.

De aangescherpte regels

  • Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en diervoeding, mogen open blijven.
  • Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels en warenhuizen die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. 
  • Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.
  • Winkels kunnen dus niet alsnog open als zij hun assortiment aanpassen.
  • Bij winkelketens worden de regels per vestiging toegepast.
  • Op markten mogen alleen levensmiddelen worden verkocht
  • Verder is in de buitenlucht alleen de verkoop van bloemen en kerstbomen toegestaan.
  • Winkels die dicht moeten, mogen klanten geen spullen laten afhalen. Bezorgen mag wel.
  • Een uitzondering geldt voor bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels. Daar mogen vooraf bestelde of gereserveerde artikelen wel worden afgehaald.
  • Dat geldt ook voor bibliotheken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore