Ga naar de inhoud
Lockdown

Action en Wibra waarschijnlijk toch niet open, kabinet werkt aan strengere regels

De Action. Beeld © ANP

De winkels van de Action en de Wibra mogen vanmiddag tóch niet de deuren openen. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei zojuist dat koopjesketens hun deuren niet mogen openen. "Het is niet het moment om de randen van regels op te zoeken." Het kabinet voelde zich gedwongen om de regels aan te passen omdat steeds meer winkelketens de deuren wilden openen.

Gisteren gingen HEMA's open, vandaag wilden de Action en de Wibra dat doen.

"Blijkbaar hebben dit soort winkelketens een harde hand nodig om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen", aldus een ingewijde tegen RTL Nieuws. Er wordt nog overlegd over een juiste formulering om te voorkomen dat zij hun deuren kunnen openen.

HEMA

Er zou sprake zijn van een glijdende schaal nadat de HEMA gisteren bekendmaakte de afdelingen met levensmiddelen open te houden. Dat gebeurde een dag nadat premier Mark Rutte de lockdown afkondigde.

HEMA's gingen gisteren deels open omdat de winkels 30 procent van de omzet halen uit de verkoop van levensmiddelen of primaire levensbehoeften. Die delen van de winkels mogen dan openblijven. Er mogen dan wél alleen levensmiddelen worden verkocht of primaire levensbehoeften.

De Action en de Wibra volgden met aankondigingen dat zij vanmiddag ook de deuren wilden openen.

Action
Lees ook:
Action opent de deuren weer, ondanks lockdown

Dat grote winkelketens zoals de Action en de Wibra wél open konden, in tegenstelling tot winkels van 'kleine' ondernemers, leidde tot grote woede op sociale media. Ook PvdA en GroenLinks en de FNV waren boos.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.