Ga naar de inhoud
Toespraak uit het Torentje

Gluren in de werkkamer van onze premier: maar wat zie je?

Ruim 8 miljoen mensen kregen gisteren tijdens de toespraak een inkijkje in het Torentje van onze premier. Wat staat er allemaal en is er extra opgeruimd voor de toespraak? "Er zijn een paar spullen tijdelijk verplaatst om een wat rustigere achtergrond te krijgen, maar verder is dit een realistisch beeld," zegt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Acht opvallende voorwerpen benoemd:

1. Boek: Remaking one Nation

Boeken, boeken en nog eens boeken. De werkkamer van de premier staat vol met boeken. Zoals dit exemplaar, geschreven door de Britse politiek adviseur Nick Timothy. Hij was de stafchef van oud-premier Theresa May. Een deel van de boeken heeft Rutte gekregen, bijvoorbeeld bij werkbezoeken, een ander deel koopt de premier zelf.

2. Boek over MH17

Dit boek over de ramp met MH17 heeft de premier gekregen, blijkt uit navraag. Voor Mark Rutte is het MH17-dossier na al die jaren nog altijd een van de meest indrukwekkende gebeurtenissen. Na al die jaren laat hij het dossier niet vallen en is hij de ramp niet vergeten. Niet voor niets dat we dit boek prominent zien liggen in zijn achthoekige werkkamer. 

3 Een cd'tje van Nadine Beemsterboer

De kijker met goede ogen viel het ongetwijfeld op: dit cd'tje van Nadine Beemsterboer. Een jonge vrouw die het wilde gaan maken als danseres of presentatrice. In 2006 werd Nadine neergestoken door haar ex-vriend. Na haar overlijden werd de Nadine Foundation opgericht, een organisatie die vecht tegen zinloos geweld.

De minister-president is al meerdere keren bij de jaarlijkse herdenking geweest. In 2012 liep Rutte zelfs mee met een hardloopevenement ter nagedachtenis van Nadine. In 2018 gaf hij het startschot.

4. Portret van Thorbecke

Het is niet zo gek dat we het portret van deze man, Johan Rudolph Thorbecke, in de werkkamer zien. Thorbecke was de grondlegger van de grondwet en driemaal premier van Nederland. Rutte noemt Thorbecke - ook een liberaal-  regelmatig 'één van zijn grote voorbeelden.' De Thorbeckezaal op de begane grond van het Torentje is nu de vergaderruimte van de minister-president.

Rutte is overigens de vierde premier die in het Torentje huist. Diverse wereldleiders die Rutte op bezoek krijgt, reageren regelmatig verbaasd over zijn werkkamer. Ze vinden het vaak maar klein.

5 Wintertafereel

In het Torentje hangen veel schilderijen en tekeningen. De premier kiest die zelf uit en bepaalt hoe hij zijn werkkamer ingericht wil hebben. Zijn voorgangers hielden meer van een sobere inrichting en hadden minder aan de muur hangen. En ook minder prullaria. 

Op dit schilderij zien we een zogenoemd wintertafereel van het Torentje. Het is geschilderd door de Haagse schilder Bartolomeüs Johannes van Hove (1790-1880). Ook de voorganger van de premier, Jan Peter Balkenende, had dit schilderij hangen.  

6. Schilderij Pieter Cort van der Linden

Nog een schilderij. Het is Pieter Cort van der Linden, premier tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van der Linden zou de laatste liberale premier van Nederland zijn totdat Mark Rutte in 2010 premier werd van het minderheidskabinet Rutte.

Gluren
Lees ook:
Gluren in de werkkamers van lijsttrekkers: drank, knuffels en een kinderfietsje

7. Jazz-cd

De premier is dol op muziek. Hij was zelfs ooit van plan om naar het conservatorium te gaan. Zijn muzikale voorkeuren? De premier heeft een grote liefde voor klassieke muziek. Denk aan Bach en pianomuziek. Deze jazz-cd viel gisteren kijkers op. Uit navraag blijkt dat deze cd van de neef van de premier is.  

8. Kerstkrans

Dit is een van de weinige attributen die speciaal voor de toespraak in de werkkamer zijn gezet. Verder liggen de spullen, boeken en attributen die we zien, op een gewone werkdag ook in het Torentje. De werkkamer van de premier is doorgaans netjes opgeruimd en wordt door zijn collega's omgeschreven als 'gezellig'. Al is het wel zo nu en dan een beetje tochtig. 

Dit zijn de belangrijkste punten uit de speech van Rutte

04:49