Ga naar de inhoud
Ongeveer 430 ouders

Geduld raakt op: Tweede Kamer wil meer vaart bij afhandeling toeslagenaffaire

Staatssecretaris Van Huffelen in gesprek met gedupeerden. Beeld © ANP

De afhandeling van de toeslagenaffaire gaat veel te traag. In een debat met staatssecretaris Alexandra van Huffelen vanavond gaan Kamerleden aandringen op meer tempo. "Dit gaat niemand snel genoeg."

Dit jaar krijgen slechts enkele honderden gedupeerden compensatie, terwijl was beloofd dat het er duizenden zouden zijn. Het is ingewikkelder dan gedacht, schreef Van Huffelen eerder aan de Tweede Kamer. Volgend jaar moet de hersteloperatie verder op stoom komen.

Dit
Lees ook:
Dit weten we nu door de verhoren over de toeslagenaffaire

Het is de zoveelste vertraging in de afhandeling van de toeslagenaffaire. Het geduld van Kamerleden begint daarom op te raken. "Het duurt veel te lang", vindt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Ook de SP pleit voor versnelling, desnoods door de Belastingdienst uit de compensatieregeling te halen.

Bekijk ook: Directeur Toeslagen in tranen tijdens verhoor toeslagenaffaire

00:55
Directeur Toeslagen Agaath Cleyndert brak tijdens het begin van het verhoor over de toeslagenaffaire. Gesprekken voeren met gedupeerde ouders was, zei ze, het moeilijkste wat ze in haar loopbaan heeft gedaan.

Langzaam

Er is een hele organisatie opgetuigd die zich buigt over compensatie van de duizenden gedupeerden. "Dan zou daar meer voortgang moeten zijn", zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Ze wil weten waarom het zo langzaam gaat.

Het kabinet heeft beloofd om nog voor de kerst de meest schrijnende gevallen te beoordelen en uit te betalen. Het gaat om zo'n 430 ouders. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg hoopt dat volgend jaar dan veel grotere aantallen ouders kunnen worden geholpen.

Compensatie
Lees ook:
Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire komt voorzichtig op gang

Ook vragen Kamerleden zich af waarom er toch nog steeds nieuwe informatie blijft opduiken over de toeslagenaffaire. Het afgelopen anderhalf jaar zijn honderden Kamervragen gesteld en vele debatten over het onderwerp gevoerd. Toch sijpelen keer op keer weer nieuwe brokjes informatie naar buiten.

Later deze week komt ook de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) met haar eindrapport. Tijdens de verhoren van ambtenaren en politici bleek dat intern allang bekend was dat onschuldige burgers zwaar in de problemen kwamen door de toeslagenaffaire. Maar niemand deed er wat aan.

'Kerstgeld'
Lees ook:
'Kerstgeld' voor nog eens ruim 7000 ouders in toeslagenaffaire