Toespraak

'Nederland vijf weken op slot, hoe minder contacten hoe beter'

14 december 2020 19:20 Aangepast: 15 december 2020 01:40
Premier Rutte tijdens de toespraak

Nederland gaat de komende vijf weken 'op slot'. "Het is ingrijpend en heftig, maar dat we er doorheen komen, staat voor mij vast." Dat zei premier Rutte vanuit het Torentje waarin hij het land toespreekt over de nieuwe lockdown. Buiten was tijdens de live-toespraak duidelijk het gefluit van tientallen demonstranten te horen.  

"We maken met 17 miljoen mensen iets mee dat ongekend is. En toch slaan we ons er doorheen", vervolgde de premier zijn uitzonderlijke tv- toespraak. Rutte noemde de coronacrisis 'de grootste die we in vredestijd hebben meegemaakt.' 

Fluitende demonstranten

"We hebben niet te maken met een onschuldige griep. 30.000 mensen hebben met corona in het ziekenhuis gelegen. 6000 mensen hebben op de intensive care gelegen die het zonder behandeling niet gehaald zouden hebben", zei Rutte.

Opvallend was dat tijdens de toespraak buiten gefluit van demonstranten te horen was. De premier hoorde het en benoemde het geluid. Hij bleef rustig doorpraten en verwees ernaar door te zeggen dat de 'activisten ten onrechte' denken dat het gaat om een onschuldig griepvirus. 

Maatregelen uitgelekt

Eerder lekte al uit dat bijna alles dicht gaat tot en met 19 januari. Zo sluiten de basis- en middelbare scholen (vanaf woensdag), net als de kinderopvang. Anders dan in maart moeten nu ook de niet-essentiële winkels sluiten, zoals de bouwmarkten, tuincentra en kledingwinkels. De maatregelen gaan vannacht al in.

Ook de bioscopen, theaters en pretparken moeten weer dicht. Net als de sportscholen. Daarbij moeten contactberoepen, zoals kappers en masseurs, er ook aan geloven. Het ov mag alleen voor noodzakelijke reizen worden gebruikt. En zo luidt het dwingende advies om tot half maart geen reis te boeken.  

De groepsgrootte gaat terug naar maximaal twee personen per dag. Een uitzondering is er alleen voor de kerstdagen: dan zijn maximaal drie personen per dag toegestaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harde lockdown van vijf weken, dit zijn de maatregelen

Geen persconferentie maar toespraak

Dat de premier het land toespreekt in een uitzonderlijke toespraak van twintig minuten geeft extra gewicht aan zijn boodschap, zegt politiek commentator Frits Wester. "Het is een uniek instrument van de premier." 

Aanleiding is de enorme stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. En ook in de ziekenhuizen gaat het niet goed. Daar liggen nu 1872 patiënten, het hoogste aantal sinds eind november. Van die patiënten liggen er 503 op de intensive care: 6 meer dan gisteren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBR schrapt duizenden theorie- en praktijkexamens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore