Nieuwe lijsttrekker

Wopke Hoekstra: 'Kon geen nee zeggen tegen CDA-leiderschap'

12 december 2020 17:12
Wopke Hoekstra tijdens de persconferentie. Beeld © ANP

Wopke Hoekstra zegt dat de keuze om zich beschikbaar te stellen als lijsttrekker voor het CDA 'een keuze uit overtuiging is'. Maar eigenlijk kon hij ook geen andere beslissing maken, omdat Nederland verkeert in 'een fase waarin je geen nee kan zeggen'.

Dat zei hij vandaag in een toelichting op het partijbureau van de christendemocraten in Den Haag.

Door de coronacrisis zitten veel mensen met grote onzekerheden. Hoekstra hoopt nieuwe perspectieven te bieden en dat samen met alle andere CDA'ers te doen, in het kabinet, in het parlement, maar ook met de mensen in het land. Ook zonder corona staat Nederland volgens hem voor grote uitdagingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wopke Hoekstra wordt lijsttrekker CDA

Gisteren werd bekend dat Hoekstra de nieuwe lijsttrekker wordt van het CDA. Dit gebeurde nadat Hugo de Jonge zei dat hij toch niet als lijsttrekker verder wil, omdat dat momenteel niet te combineren valt met de portefeuille van minister van Volksgezondheid.

'Context veranderd'

Hoekstra was lang de favoriet om de nieuwe lijsttrekker van het CDA te worden, tot hij afgelopen zomer aangaf de post niet te ambiëren. Hij zei toen dat hij meer bestuurder was dan politicus. Gisteren zei hij daarover dat de 'context' inmiddels is veranderd.

Binnen de partij was de afgelopen maanden al vaker kritiek te horen op De Jonge. Hij zou te weinig tijd hebben voor het partijleiderschap. Ook zou kritiek op zijn beleid als coronaminister een probleem kunnen worden voor zijn lijsttrekkerschap.

Frits Wester over lijsttrekkerschap Hoekstra: 'Goed voor het CDA'

In het programma Beau lichte Frits Wester de keuze voor Hoekstra toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore