Ga naar de inhoud
Opvolging Hugo de Jonge

Wopke Hoekstra wordt lijsttrekker CDA

Wopke Hoekstra wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Beeld © ANP

Wopke Hoekstra wordt de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Dat zegt de minister van Financiën tegen de politieke redactie van RTL Nieuws.

Gisteren maakte Hugo de Jonge bekend dat hij toch niet als lijsttrekker verder wil, omdat dat niet te combineren valt met de portefeuille van minister van Volksgezondheid.

Na de bekendmaking van De Jonge waren al snel alle ogen gericht op Wopke Hoekstra, die zich deze zomer onverwacht terugtrok uit de lijsttrekkersverkiezingen, maar voor veel CDA'ers wel favoriet was. Hugo de Jonge won toen de verkiezingen nipt van Pieter Omtzigt. Die zei zojuist volledig achter de keuze voor Hoekstra te staan.

Hoe
Lees ook:
Hoe de druk op Hugo de Jonge uiteindelijk toch te groot werd

Omtzigt ging vanavond thuis langs bij de minister van Financiën om hem over te halen lijsttrekker te worden. "Ik wil Wopke steunen om onze partij en ons land door deze buitengewoon lastige periode heen te loodsen en het herstel daarna, economisch en sociaal", meldt Omtzigt in een verklaring.

Formeel zal de keuze worden bevestigd op 9 januari, bij het partijcongres, maakt partijvoorzitter Rutger Ploum bekend. 

Meer bestuurder dan politicus

Hoekstra gaf in de zomer nog aan dat hij geen lijsttrekker van de christendemocraten wilde worden. Hij zei toen dat hij meer bestuurder was dan politicus. Eerder op de dag zei hij dat de 'context' was veranderd.

Binnen de partij was de afgelopen maanden al vaker kritiek te horen op De Jonge. Hij zou te weinig tijd hebben voor het partijleiderschap. Ook zou kritiek op zijn beleid als coronaminister een probleem kunnen worden voor zijn lijsttrekkerschap.

Bekijk ook: Frits Wester over lijsttrekkerschap Hoekstra: 'Goed voor het CDA'

Frits Wester over lijsttrekkerschap Hoekstra: 'Goed voor het CDA'

06:09
Bron: RTL Nieuws