#MeToo

D66 start onderzoek naar seksuele intimidatie binnen partij

10 december 2020 12:00 Aangepast: 10 december 2020 20:15
Beeld © ANP

D66 laat extern onderzoek doen naar beschuldigingen van seksuele intimidatie binnen de partij. Aanleiding is een blog waarin een vrouw anoniem haar verhaal doet over invloedrijke D66'ers die 'zich veelvuldig storten op stagiaires en vrouwen met ambitie binnen de partij'.

De anonieme blog richt zich met name tegen Frans van Drimmelen, de oud-voorzitter van de talentencommissie. "Hij begon een vervelend mannetje te worden toen ik nul op zijn rekest gaf. Hij wilde meer op relationeel en seksueel vlak. Ik niet. Vervolgens kon ik het vergeten met mijn ambities binnen de partij."

Volgens de schrijfster wist de partijleiding van het grensoverschrijdend gedrag, maar greep die niet in.

Extern en onafhankelijk onderzoek

Partijleider Sigrid Kaag heeft het landelijk bestuur gevraagd om een extern en onafhankelijk onderzoek. "Ik hecht eraan dat dit zo snel mogelijk grondig wordt onderzocht. Het feit dat dit jaren geleden zou hebben gespeeld, doet daar voor mij niets aan af", zegt Kaag. Ze laat weten 'enorm geschrokken' te zijn.

Kaag vraagt de schrijfster om zich te melden. "Ik hoop dat ze bereid is om haar verhaal te doen in de vertrouwde omgeving van dit externe en onafhankelijke onderzoek. Die oproep doe ik niet alleen aan haar, maar aan eenieder die het betreft en die daartoe bereid is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiek doet niet mee aan #MeToo-onderzoek

In een verklaring ontkent Van Drimmelen, tegenwoordig mede-eigenaar van een adviesbureau, de aantijgingen met klem. "Los van mijn persoonlijke emotie, vind ik het verschrikkelijk dat deze berichtgeving organisaties raakt zoals D66 en ons adviesbureau; omgevingen waar we grensoverschrijdend gedrag niet tolereren. Het is goed dat D66 een zorgvuldig onderzoek instelt. Ik zal daar volledig aan meewerken en zie met vertrouwen de uitkomst tegemoet."

Van Drimmelen heeft sinds 1 september 2018 geen functie meer binnen D66. Wel is hij nog actief lid en betrokken bij de partij. Van Drimmelen heeft op verzoek van zijn collega's zijn werkzaamheden bij zijn lobbykantoor gedurende het onderzoek neergelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore