Demonstratie met hakenkruizen

Kandidaat-Kamerlid GroenLinks in verlegenheid door deelname demonstratie

09 december 2020 15:44 Aangepast: 09 december 2020 17:38
Kauthar Bouchallikht heeft haar excuses aangeboden. Beeld © ANP

Kauthar Bouchallikht, de nummer 9 op de GroenLinks-kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, noemt haar aanwezigheid bij een demonstratie in 2014 waar antisemitische leuzen werden meegedragen, 'ontzettend stom'.

Weblog GeenStijl publiceerde gisteren een foto waarop te zien is dat Bouchallikht aanwezig is bij een demonstratie in Den Haag tegen geweld van Israël in de Gazastrook. Tijdens de demonstratie - en ook duidelijk zichtbaar op de foto met Bouchallikht - worden borden meegedragen met hakenkruizen en leuzen waar het gedrag van Israël wordt vergeleken met dat van Hitler-Duitsland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrust bij GroenLinks: Klaver baalt van moddergooien naar Özdil

De demonstratie in Den Haag mocht pas beginnen nadat de borden met hakenkruizen en antisemitische leuzen op last van de burgemeester waren verwijderd. Bouchallikht noemt de foto 'ongelooflijk pijnlijk'. Het is de tweede keer in korte tijd dat het kandidaat-Kamerlid in opspraak komt.

Enorm balen

Bouchallikht reageert na de publicatie van de foto op Twitter. Zij noemt de foto 'ongelooflijk pijnlijk'. "De vergelijking tussen Israël en nazi-Duitsland is walgelijk. Ik verafschuw antisemitisme, het gaat in tegen alles waar ik voor sta", schrijft het kandidaat-Kamerlid.

"Had ik direct weg moeten gaan? Ja. Natuurlijk. Als twintigjarige student heb ik dat op dat moment totaal niet goed ingeschat. Dat is ontzettend stom en daar baal ik enorm van."

GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt vandaag in een reactie dat 'zijn maag zich omdraaide' toen hij de foto zag. "Ik heb haar daarnaar gevraagd en zij zegt zich daarvan niet bewust te zijn geweest. Ik heb het schaamrood op haar kaken gezien en ze neemt onomwonden afstand van dit soort boodschappen." Daarmee is voor Klaver deze zaak klaar.

Tweede incident

Het is al de tweede keer sinds de presentatie van de kieslijst van GroenLinks, dat Bouchallikht in opspraak raakt. Eerder ontstond ophef over haar activiteit voor een Europese jongerenorganisatie Femyso. Die club wordt in verband gebracht met de omstreden Moslimbroederschap. GroenLinks liet na om het lidmaatschap van die club te vermelden in haar door de partij verstrekte biografie.

GroenLinks-leider Jesse Klaver trok toen fel van leer tegen de personen die wezen op de banden tussen Femyso en de Moslimbroederschap. Vandaag zegt hij niet te kunnen garanderen dat dit de laatste keer is dat Bouchallikht in opspraak komt. "Dat weet ik niet."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore