Ga naar de inhoud
Aanpak coronavirus

Kamer eist dat kabinet notitie over openhouden horeca openbaar maakt

Veel horecaondernemers willen zo snel mogelijk open. Beeld © ANP

Partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet de notitie openbaar maakt van het ministerie van Economische Zaken waarin staat dat het sluiten van de horeca misschien wel slechter uitpakt voor de besmettingen dan openhouden. "Zijn we al die tijd voor de gek gehouden door het kabinet?", vraagt PVV-leider Geert Wilders.

In een analyse van de coronacijfers van het RIVM die is gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en die door de politieke redactie van RTL Nieuws is ingezien, staat dat het openen van restaurants het aantal besmettingen met corona eerder zal laten dalen dan stijgen.

De uitgelekte notitie komt op een ongelukkig moment voor het kabinet. Deze week demonstreerden horecaondernemers in Den Haag voor meer financiële steun van de overheid, omdat zij door de voortdurende coronamaatregelen veel omzet mislopen.

Kei- en keihard geraakt

PVV-leider Wilders krijgt steun voor zijn verzoek om openbaarheid van de notitie van coalitiepartij D66 en de linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA.

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver wil opheldering. "De horeca wordt kei- en keihard geraakt. Nu blijkt uit een gelekte notitie dat het sluiten van de horeca misschien wel slechter uitpakt voor de besmettingen dan openhouden. Ik wil dat deze notitie onmiddellijk met de Kamer wordt gedeeld."

Zoveelste notitie

Ook de SP is niet te spreken over de gang van zaken. "Dit is geen manier van werken," twittert SP-leider Lilian Marijnissen. "Weer de zoveelste notitie met informatie die de Kamer niet krijgt."

Notitie
Lees ook:
Notitie Economische Zaken: opening horeca leidt tot minder besmettingen

In de analyse in de notitie staat dat op 14 oktober meerdere maatregelen zijn genomen. Op 13 november blijkt de r-waarde desondanks te zijn gestegen. Daaruit concluderen de bewindslieden dat 'met een dichte horeca het r-getal weer wat oploopt, wat suggereert dat de invloed van de horeca op het r-getal zeer klein is en dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moet worden'.

Versoepeling voor de horeca

Met deze analyse hopen Wiebes en Keijzer hun collega's premier Rutte en vicepremier De Jonge te overtuigen van het nut en de noodzaak van een versoepeling van de coronamaatregelen voor de horeca. Tot nu toe verzetten zij zich met hand en tand tegen versoepeling omdat dat tot een stijging van het aantal besmettingen zou leiden.

Een versoepeling ligt gevoelig, want de cijfers zijn nog te slecht. Versoepelen kan pas als de dagelijkse ic-opnames rond de tien liggen, terwijl dat nu nog het dubbele is, zo valt te horen.

Toch iets mogelijk?

Achter de schermen wordt gezegd dat deze berekeningen van EZK bedoeld zijn voor het nieuwe jaar, maar volgens ingewijden blijven sommige bewindslieden hopen dat er toch iets mogelijk is met de horeca in de kerstvakantie.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat groepsgrootte niet vergroten tijdens kerst, blijft maximaal 3 gasten

Discussie in kabinet

"Deze notitie laat zien dat ook in het kabinet de discussie over de horeca volop wordt gevoerd", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Je hoort frustratie over de eindeloze horecasluiting. Dit wordt vanmiddag bediscussieerd in het kabinet. De vraag is of Rutte en De Jonge vanavond op de een of andere manier iets van perspectief kunnen geven aan de horeca: misschien een concrete datum of een concreet besmettingsniveau waarop de horeca wel open kan."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Bron: RTL Nieuws