Meisjes wel slechter dan jongens

Leerlingen in groep 6 rekenen beter dan buitenlandse leeftijdgenoten

08 december 2020 11:41 Aangepast: 08 december 2020 12:02
Kinderen in groep 6 zijn iets beter gaan rekenen. Beeld © ANP

Kinderen in groep 6 van de basisschool zijn de afgelopen jaren beter gaan rekenen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat ze beter presteren dan leeftijdgenoten uit andere landen. Dat is goed nieuws, want vier jaar geleden bleken de prestaties van de Nederlandse leerlingen juist te zijn gedaald.

Minder goed nieuws is dat meisjes minder goed zijn in rekenen dan jongens. Ook leerlingen voor wie Nederlands niet hun moedertaal is, presteren minder goed op rekenen én op natuuronderwijs. Dat komt omdat hun leesvaardigheid vaak ook minder goed is.

Uit het internationale onderzoek wordt verder duidelijk dat in vergelijking met de ons omringende landen, leerlingen, leerkrachten en schoolleiders in Nederland het meest positief zijn over hun school. Ook worden kinderen relatief weinig gepest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezinnen stellen schema's op: om 9 uur rekenen, om 10 uur buitenspelen

Wel vinden leraren hun werkdruk te hoog, waardoor er te weinig tijd is om individuele leerlingen te helpen.

Vóór coronacrisis

Minister Slob is opgetogen over het verbeterde rekenniveau van Nederlandse kinderen. "Dit is een mooie opsteker. De metingen zijn weliswaar gedaan voor de coronacrisis, de internationaal vergelijkbare resultaten laten zien dat het basisonderwijs erin slaagt om de rekenresultaten van leerlingen te verbeteren, ondanks moeilijke omstandigheden zoals een tekort aan personeel", aldus minister Slob.

Wel benadrukt hij dat ons land actief aan taal en rekenen moet blijven werken, net als aan het natuuronderwijs.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore