'Sombere geluiden'

Vanavond weer persconferentie: versoepelen rond kerst of niet?

08 december 2020 09:51 Aangepast: 08 december 2020 10:09
Een eerdere persconferentie over het coronavirus, ter illustratie. Beeld © ANP

Worden de maatregelen in aanloop naar kerst versoepeld, of niet? Dat is de grote vraag waar we vanavond om 19.00 uur antwoord op krijgen. Als we afgaan op de cijfers lijkt versoepeling ver weg. "Voor december en de kerstvakantie blijven de geluiden somber."

Dat zegt politiek verslaggever Fons Lambie in aanloop naar de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Al wekenlang wordt aangekondigd dat áls er rond de feestdagen versoepelingen zouden komen, deze vanavond bekend zouden worden gemaakt.

'Kabinet is niet doof'

Veel mensen hopen op versoepelingen rond de feestdagen, zodat mensen toch wat meer zouden kunnen rond kerst. Ook ondernemers in de evenementen- en horecasector hopen al weken dat de regels minder strikt worden, zodat zij hun zaken overeind kunnen houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer coronabesmettingen ondanks maatregelen, hoe zit dat?

"Daarvoor is het kabinet niet doof", zegt Lambie. "Maar gezien de hoge besmettingscijfers van de afgelopen dagen is versoepeling in december waarschijnlijk niet mogelijk. Ook het aantal ic-opnames per dag ligt te hoog om nu te versoepelen."

Maximale groepsgrootte mogelijk iets hoger

Is er dan helemaal niets mogelijk rond kerst? "Voor vanavond verwachten we wel een besluit over het maximum aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen. Nu ligt dat aantal op drie personen. Er liggen voorstellen op tafel om dat aantal mogelijk voor de feestdagen te verhogen naar vier of vijf mensen, maar dan dus alleen voor die dagen."

Wel kleeft daar ook weer een risico aan. "De angst bestaat, dat als het maximum wordt opgehoogd naar zes mensen, dat mensen daar alsnog boven gaan zitten en misschien wel tien personen ontvangen. De vraag is dus in hoeverre mensen zich aan zo'n maximum gaan houden."

Dillema: wat doen we met oma deze kerst

EditieNL maakte een reportage over de vraag hoe we met onze grootouders, die vanwege hun leeftijd in de risicogroep vallen, om moeten gaan deze feestdagen.

Strengere maatregelen?

Ook wordt er volgens Lambie gekeken naar de heropening van de restaurants. "Er wordt door ministeries druk gerekend om te kijken hoe groot de impact zou zijn van een heropening van de restaurants, maar dat is meer iets voor volgend jaar."

De komende weken worden spannend, zegt Lambie. "Als de stijging in het aantal coronabesmettingen de komende tijd doorzet, krijgen we mogelijk de discussie of de maatregelen nog strenger moeten worden. Maar zover is het nu nog niet."

De persconferentie om 19.00 uur is live te volgen via deze website en RTL 4.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore