Ga naar de inhoud
Den Uyllezing

PvdA-leider Asscher wil ideologische veren terug

Lodewijk Asscher in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De PvdA moet weer trots zijn op haar ideologische veren. "We moeten die gebruiken om mensen te laten vliegen", zei partijleider Lodewijk Asscher vanavond in Amsterdam in een toespraak, de Den Uyllezing.

De marktwerking is doorgeschoten, de verschillen tussen arm en rijk zijn te groot en veel mensen zijn niet meer zeker van een fijne woning en een fatsoenlijk salaris, zegt Asscher.

Eerlijker en fatsoenlijker

Als het aan de PvdA-leider ligt, keren we na de coronacrisis niet terug naar het oude normaal. Asscher pleit er voor een aantal fundamentele veranderingen door te voeren om Nederland ‘eerlijker en fatsoenlijker’ te maken.

Lodewijk
Lees ook:
Lodewijk Asscher is zeker van lijsttrekkerschap PvdA

Werknemers moeten gaan meedelen in de winst van het bedrijf waar ze werken. En op termijn moet iedereen de garantie krijgen op een baan. "Ons streven moet zijn om de werkloosheid naar nul procent te krijgen."

Banen scheppen

Volgens Asscher is het verliezen van je baan één van de ingrijpendste gebeurtenissen in het leven van mensen. "Mensen die hun baan verliezen, mogen we niet in de steek laten met een uitkering. We moeten hen helpen naar nieuw werk."

Als er vanwege crisis te weinig banen zijn, moet de overheid die scheppen, vindt Asscher. Op verschillende plaatsen wordt al geëxperimenteerd met zulke 'basisbanen'.

Voetballer Nathan Rutjes geeft peptalk aan PvdA'ers na historische nederlaag.

01:40

Wim Kok

Oud-PvdA-leider Wim Kok kreeg in 1995 de wind van voren toen hij in zijn Den Uyllezing sprak over het afschudden van ideologische veren. Volgens Asscher werd Kok tekortgedaan. Hij zou nooit hebben bedoeld dat ideologische uitgangspunten er niet meer toe doen.

In de peilingen staat de PvdA afgelopen maanden op een bescheiden winst ten opzichte van de afgelopen verkiezingen, waarbij de partij de grootste nederlaag leed uit haar geschiedenis. Asscher is optimistisch. "Ik proef dat de tijdgeest onze kant op komt. De PvdA kan de komende jaren weer richting geven aan de ontwikkeling van ons land."

PvdA,
Lees ook:
PvdA, SP en GroenLinks gaan samen strijden tegen belastingplannen kabinet