'Stemmen wél anoniem'

Forum wil aangifte doen van poging hacken referendum

03 december 2020 23:15 Aangepast: 04 december 2020 00:31
Thierry Baudet bij het partijkantoor van Forum voor Democratie. Beeld © Robin Utrecht

Forum voor Democratie zegt aangifte te zullen doen van een poging het computersysteem te hacken waarmee de partij een referendum heeft georganiseerd. Leden zouden daarin hun stem anoniem kunnen uitbrengen, maar dat lijkt twijfelachtig.

Techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws was één van de mensen die lieten zien dat de ledenraadpleging zwakke plekken heeft:

Verlaan claimt dat bepaalde onderdelen van het programma eenvoudig voor iedereen zijn in te zien. "Het is raar en veelzeggend dat gewone gebruikers toegang kunnen krijgen tot de achterkant van het stemsysteem."

'Meerdere hackpogingen'

De partij stelt in een verklaring dat er 'meerdere hackpogingen' zijn gedaan om het 'bindende referendum' over de positie van zijn aanvankelijk teruggetreden leider Thierry Baudet te beïnvloeden. Forum zegt dat de ledenraadpleging 'voorspoedig' verloopt. Dat de stemmers niet anoniem zouden zijn, noemt de partij 'onjuist'.

Volgens Forum is 'elke poging' om het stemsysteem binnen te dringen 'mislukt'. De partij zegt na afloop van het referendum een lijst met 'anonieme ontvangstcodes' te zullen publiceren zodat de leden hun stem kunnen controleren. "We roepen iedereen die nog niet gestemd heeft op om te gaan stemmen."

Met of zonder Baudet

De ledenraadpleging moet duidelijk maken of Forum doorgaat met of zonder Thierry Baudet. Die kondigde vorige week aan niet te zullen aantreden als lijsttrekker bij de verkiezingen volgend jaar maart, maar keerde later op zijn schreden terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een week lang duurde de Forum-soap, wat heeft het opgeleverd?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore