GroenLinks komt deels terug op het plan om jongeren op hun 18e verjaardag 10.000 euro cadeau te geven. Eerst waren de jongeren nog vrij om het geld te besteden, maar dat verandert. Tot 23 jaar kan het geld alleen gebruikt worden voor studie en scholing. Miljonairs moeten nog wel altijd opdraaien voor de kosten: 2,2 miljard.
Het opvallende plan maakte twee maanden geleden een hoop los. Critici stelden dat het gezinnen kon ontwrichten en beweerden dat het juist goed is voor een jongere om 'arm' te beginnen. Anderen vonden 10.000 euro startgeld voor iedere 18-jarige juist niet hoog genoeg.
Sleutelen
De afgelopen weken heeft GroenLinks, samen met de jongerenafdeling, aan het plan gesleuteld. Waren de jongeren eerst nog vrij om het geld besteden, in de nieuwe versie komen er de eerste vijf jaar toch voorwaarden. Het startkapitaal mag alleen gebruikt worden voor lesgeld, collegegeld of studiekosten.
Vanaf hun 23ste, het moment dat veel jongeren het huis uitgaan, zijn ze wel vrij om het geld te besteden.
'Beter gemaakt'
GroenLinks-leider Jesse Klaver licht toe: "Jongeren gaven aan dat 18 jaar soms te jong is om verstandige keuzes te maken en dat het op deze leeftijd te veel druk kan leggen op gezinnen met een schuldenproblematiek."
Het plan dat stof deed opwaaien, is volgens hem 'beter gemaakt'. Het startkapitaal wordt gefinancierd door miljonairs. Zij moeten jaarlijks 1 procent extra belasting over hun vermogen betalen. Multimiljonairs 2 procent.

Belangrijk thema
Jongeren en hun toekomst is een belangrijk thema voor GroenLinks in de komende periode. "Het afgelopen decennium zijn onzekerheid en ongelijkheid onder jongeren toegenomen", zegt Klaver.
De partij wil daarom gelijke kansen voor jongeren bevorderen. Klaver: "Met ons plan voor een startkapitaal hebben we groeiende kansongelijkheid op de kaart gezet. Bij steeds meer mensen valt het kwartje dat ook in Nederland je kansen worden bepaald door waar je wieg heeft gestaan, wat je ouders verdienen en of je gaat studeren."
