Eindelijk duidelijkheid

Olifant Buba mag bij circusfamilie in Nederland blijven: 'Janken van blijdschap'

01 december 2020 17:28 Aangepast: 09 december 2021 08:30
Olifant Buba in 2018 Beeld © ANP

Na jaren strijd is er eindelijk duidelijkheid over het lot van de 45-jarige vrouwtjesolifant Buba. Minister Schouten heeft op verzoek van de Tweede Kamer besloten dat de olifant bij de circusfamilie Freiwald mag blijven, waar ze al decennialang woont. "We janken van blijdschap", laat een woordvoerder van de circusfamilie weten.

Sinds 2015 is het in Nederland verboden om op te treden of rond te reizen met wilde circusdieren. Maar de Duits-Nederlandse circusfamilie Freiwald wilde de 45-jarige vrouwtjesolifant houden, omdat ze al bijna 30 jaar meereist met het circus. 

Opvang in Frankrijk

De familie kreeg een ontheffing om voor het dier te blijven zorgen, maar ook die was verlopen. Sindsdien zijn er verhitte politieke discussies in de Tweede Kamer over het dier gevoerd.

Minister Carola Schouten overwoog het dier naar een olifantenopvang in Frankrijk te sturen. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer wilde het dier in Nederland houden. Vandaag kwam er dus duidelijkheid: Buba blijft bij de circusfamilie.

Olifant Buba tijdens haar laatste optreden in 2015. Olifant Buba tijdens haar laatste optreden in 2015.

'Erg blij'

De circusfamilie is erg blij en opgelucht. "Dat iedereen achter ons staat als circus is heel fijn. Een last valt van onze schouders. Dit doet ons goed na jaren strijden", zegt Kevin van Geet namens de circusfamilie. 

Overigens is niet iedereen blij. Dierenwelzijnsorganisaties staan op hun achterste benen. "Volgens de wet hebben dieren recht om zich natuurlijk te kunnen gedragen. De omstandigheden waaronder Buba in het circus moet verblijven, doen daar geen recht aan", zei Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp eerder tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet Buba weg uit Nederland? 'Welzijn van de olifant is het belangrijkst'

Jaarlijks 70.000 euro

Wie het onderhoud van de olifant gaat betalen, is nog niet duidelijk. De circusfamilie vraagt om jaarlijks 70.000 euro steun om Buba te kunnen verzorgen. De minister stelt dat het circus zelf verantwoordelijk is voor het geld.

Vanwege corona zijn de inkomsten van de circusfamilie flink gekelderd en is er niet genoeg geld om het dier te onderhouden. "We hebben nu alle tijd om een oplossing te vinden, wat die ook moge zijn", zegt de familiewoordvoerder.

Eén ding is duidelijk: Buba krijgt vanavond een feestmaal. "Elke dag is er een feestmaal, maar vandaag krijgt ze nog een extraatje erbij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore