Ga naar de inhoud
'Ruttes Angels'

Rutte omringd door vrouwen op VVD-kandidatenlijst

De top 5 van de VVD

Vrouwen beheersen de kandidatenlijst van de VVD voor de komende verkiezingen. Na lijsttrekker Mark Rutte staan vier vrouwen op de lijst.

Op de conceptlijst van de VVD volgen na Rutte eerst de minister voor Medische Zorg Tamara van Ark, gevolgd door de Kamerleden Sophie Hermans, Bente Becker en Dilan Yesilgoz.

Niet-Nederlandse afkomst

Bij de eerste tien kandidaten staan ook de vrouwelijke Kamerleden Aukje de Vries en Ockje Tellegen. De eerste nieuwkomer op de lijst is Eelco Heinen op nummer 12, gevolgd door weer een vrouw, Queeny Rajkowski. De huidige vicevoorzitter van de VVD-gemeenteraadsfractie in Utrecht komt binnen op plaats 13.

De eerste man na Rutte op de lijst is de staatssecretaris van Sociale Zaken Bas van 't Wout.

Politiek commentator Frits Wester: "Rutte kreeg in het verleden weleens het verwijt dat hij te weinig vrouwen in zijn kabinet opnam. Als het gaat om de kandidatenlijst van de VVD kun je hem dat verwijt in ieder geval niet maken. Sterker nog, geen andere grote partij doet het de VVD na wat betreft het aantal vrouwen aan de top. Ook kenmerkt de lijst zich door een flink aantal verkiesbare kandidaten van oorspronkelijk niet-Nederlandse afkomst, zoals de Pakistaanse nieuwkomer Mariëlle Paul op plek 17."

Nieuw
Lees ook:
Nieuw verhaal van de VVD: hoger minimumloon en zelf vluchtelingen kiezen

De VVD-jongeren, verenigd in de JOVD, noemen de kandidatenlijst op Twitter 'vernieuwend en divers', maar vinden tegelijkertijd dat die weinig lef toont. "Vooral veel insiders, weinig mensen uit het veld en gebrek aan politieke ervaring. Waar zijn die middenklassers die de VVD wil laten herrijzen?" De tweet eindigt met hashtag baantjescarrousel.

Bron: RTL NIeuws
Meer over