Ga naar de inhoud
Nieuwe fase

De Jonge: 'Als het meezit vanaf 4 januari vaccineren tegen corona'

Vaccinatie Beeld © ANP

Als het meezit, begint vanaf 4 januari het vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge zojuist bekendgemaakt. "Dit is hoopvol nieuws. Er is een nieuwe fase in deze crisis aangebroken", zei de minister.

Omdat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) de vaccins nog moet goedkeuren, houdt de minister nog wel een slag om de arm. Er zijn ook niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Het ziet ernaar uit dat de vaccinatieperiode langere tijd gaat duren. Hoe lang precies, is niet te zeggen. Ondanks alle onduidelijkheden zegt De Jonge in onderstaande video dat het 'bijzonder nieuws' is: 

De Jonge over vaccineren tegen corona: 'Het kan nu wel snel gaan'

00:55
Minister De Jonge over het vaccineren vanaf 4 januari.

Logistieke operatie

De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie. Het RIVM, GGD's, de huisartsen en de artsen in verpleeghuizen en instellingen werken hierin samen.

De Jonge: "Het vaccin is nu binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis."

Het eerste vaccin dat wordt verwacht - van BioNTech/Pfizer - kan deze maand al aan Nederland worden geleverd, nog voor de officiële goedkeuring. Het gaat dan om een miljoen doses, waarmee 500.000 mensen kunnen worden ingeënt. Een vaccinatie bestaat uit twee inentingen.

"Het is logisch om op de eerste week van januari te mikken", zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC. "Dat is wel het meest gunstige scenario. Het is een logistieke operatie waarbij mensen in de startblokken moeten staan. De Jonge toont zich hiermee optimistisch, maar hij zal ook met een scenario moeten komen. Daarbij is hij ook afhankelijk van de EMA."

Pfizer en Moderna

Ook vaccinontwikkelaar Moderna heeft een aanvraag tot markttoelating gedaan. Het agentschap levert 400.000 doses, goed om 200.000 mensen te vaccineren. Het Europees Medicijn Agentschap EMA moet de vaccins nog goedkeuren. Uiterlijk 29 december geeft het EMA duidelijkheid over het Pfizer vaccin. Twee weken later, op 12 januari over dat van Moderna.

Het is de bedoeling dat in januari dus 700.000 mensen gevaccineerd worden. Hoe de instanties ervoor zorgen dat het vaccin veilig is, kun je zien in deze video:

Hoe veilig is een supersnel coronavaccin?

04:48
Hoe veilig is een supersnel coronavaccin?

Het kabinet besloot dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, als eerste aan de beurt komen. Het gaat om ruim 150.000 mensen. Maar of het eerste vaccin dat beschikbaar komt, echt geschikt is voor deze doelgroepen, moet nog blijken, stelt De Jonge. "Mocht dit niet het geval zijn, dan komen andere groepen in beeld."

Vrijwillig

Het vaccineren is vrijwillig, maar het kabinet roept iedereen op zich te vaccineren. Uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van EditieNL van vorige week blijkt dat een kwart van de Nederlanders zich niet wil laten vaccineren.

We vroegen vorige week aan mensen op straat of ze zich willen laten inenten:

Wel of niet vaccineren tegen corona? 'Ik wil meer informatie'

01:04
Wel of niet vaccineren tegen corona? 'Ik wil meer informatie'