Gedwongen sterilisaties

Excuses kabinet voor oude Transgenderwet: 'Veel leed veroorzaakt'

30 november 2020 22:39 Aangepast: 30 november 2020 22:39

Het kabinet heeft excuses gemaakt voor de oude Transgenderwet die tot 2014 gold. Transgender personen die de geslachtsregistratie in hun geboortecertificaat aangepast wilden zien, moesten daarvoor eerst een fysieke transitie en onomkeerbare sterilisatie ondergaan. Deze mensen krijgen naast excuses ook eenmalig 5000 euro.

Het gaat waarschijnlijk om zo'n 2000 mensen, schrijven ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) aan de Tweede Kamer. Volgens de ministers heeft de wet geleid tot aanzienlijk leed.

Zaak tegen de Staat

Het Transgendercollectief spande in 2019 een zaak aan tegen de Staat. Volgens de organisatie was de wet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en heeft de uitvoering ervan zowel materiële als immateriële schade veroorzaakt.

Het kabinet onderschrijft die redenering. "De oude wet kon transgender personen voor een harde, bijna onmogelijke keuze stellen", zeggen de ministers. "Zo'n inbreuk op de lichamelijke integriteit kunnen we ons vandaag de dag eigenlijk niet meer voorstellen", zeggen ze over de eis voor transitie en sterilisatie.

Namens het kabinet hebben Dekker en Van Engelshoven nu 'erkenning en excuses overgebracht voor het leed van de in de Transgenderwet gestelde voorwaarden heeft veroorzaakt.' 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Om officieel vrouw te worden, moest Willemijn zich laten steriliseren: 'Er is me iets ontnomen'

Een woordvoerder van Van Engelshoven laat weten dat er ongeveer 2000 mensen voor de tegemoetkoming in aanmerking komen. "We gaan in overleg met het Transgendercollectief kijken hoe we de regeling het beste onder de aandacht kunnen brengen bij de doelgroep. De wijze waarop individuen een aanvraag kunnen doen zal hier ook bij betrokken worden."

Het transgendercollectief is positief en opgelucht over de 'excuses en onvoorwaardelijke erkenning'. "Het was een indrukwekkend moment dat de overheid verantwoordelijkheid neemt en erkent dat de wet diep leed heeft veroorzaakt." 

Transgenders willen 'sorry' voor gedwongen sterilisatie

Het Transgendercollectief spande in 2019 een zaak aan tegen de Staat. Volgens de organisatie was de wet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, en heeft de uitvoering ervan zowel materiële als immateriële schade veroorzaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore