De kosten voor het uitkeren van de zorgbonus exploderen. Voor de uitbetaling van de eenmalige coronabonus van 1000 euro was voor dit jaar 1,4 miljard euro gereserveerd. Maar vanwege de enorme animo moet het kabinet er nog eens 800 miljoen euro extra voor uittrekken. Dat staat in de najaarsnota, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.
Werkgevers van zorgpersoneel dat recht zou hebben op de bonus, konden van 1 oktober tot begin november een aanvraag indienen. De bonus van 1000 euro netto is volgens het ministerie bedoeld voor 'zorgmedewerkers die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd tijdens de coronacrisis'.
Maar over de voorwaarden ontstond al snel gedoe. Werkgevers vonden het lastig onderscheid te maken. Zo zei Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, dat alle zorgmedewerkers bijgedragen hebben aan het bestrijden van corona. "Daar past geen gemillimeter of geschipper bij."
Flink hoger
Nu blijkt dat werkgevers in de zorg inderdaad veel ruimer bonussen hebben aangevraagd dan verwacht. Precieze aantallen zijn nog niet bekend, maar ingewijden melden dat waar rekening was gehouden dat ongeveer tweederde van de 1,2 miljoen mensen die werkzaam zijn in de zorg de bonus zou krijgen, dat getal nu oploopt richting 90 procent van het zorgpersoneel.
De totale kosten worden dan ook zo'n 800 miljoen euro hoger, zeggen de bronnen. In plaats van de begrote 1,4 miljard euro is het kabinet dit jaar ongeveer 2,2 miljard euro aan de bonus kwijt.

Voorwaarden
Het kabinet zit naar verluidt flink in de maag met de tegenvaller. Verantwoordelijk ministers balen ervan dat werkgevers niet hebben gekeken wie van hun personeel aan de voorwaarden voor de bonus voldoet, maar veel ruimer hebben aangevraagd dan eigenlijk de bedoeling was.
Voor volgend jaar staat opnieuw een eenmalige bonus op het programma, van 500 euro netto. Daarvoor is ruim 700 miljoen euro ingeboekt. Ingewijden melden dat het kabinet overwogen heeft de voorwaarden voor die bonus strenger te maken, om kosten te besparen. Na protest van coalitiepartijen zou dat plan van de baan zijn.
Coronapatiënt vertelt vanaf ic over zijn angst
Aanvraag indienen
De aanvraag kon tot en met 6 november door werkgevers worden ingediend. Een aanvraag kan een hele ziekenhuisafdeling omvatten, maar het kan ook om één zorgmedewerker gaan.
De medewerker krijgt de bonus niet direct uitgekeerd, maar ontvangt deze via de werkgever. "De werkgever moet binnen het bedrijf communiceren hoe het geld daarna bij de zorgmedewerker terechtkomt", liet een woordvoerder van het ministerie eerder al weten.
Een speciale afdeling binnen het ministerie verwerkt alle subsidieaanvragen. Het ministerie van VWS riep zorgaanbieders op 'verantwoordelijk met de regeling om te gaan en naar eer en geweten deze in te dienen.'
Criteria die de overheid hanteert
De overheid hanteerde een aantal criteria om te bepalen wie wel of niet recht had op een bonus:
- De bonusregeling is voor: zorgprofessionals die zich tussen 1 maart tot 1 september 2020 hebben ingezet voor patiënten en cliënten met COVID-19, of die hebben bijgedragen aan de strijd tegen COVID-19. Of beide.
- Ze werkten tussen 1 maart en 1 september 2020
- Ze verdienen niet meer dan 2 keer modaal (73.000 euro) bij een voltijd dienstverband. Voor zzp’ers en uitzendkrachten zijn maximale uurtarieven bepaald.
- Bron: Rijksoverheid.nl