Het openbaar vervoer staat zwaar onder druk en daarom zal volgend jaar 10 procent van de bestaande dienstregeling verdwijnen. Dat is nodig om financieel overeind te blijven, bevestigt branchevereniging OV-NL na berichtgeving van BNR. "Trajecten zullen niet verdwijnen, maar klanten zullen op sommige plekken wel langer moeten wachten."
Vanwege corona hebben vervoersbedrijven veel reizigers verloren. En dat kost geld. "We krijgen 1,5 miljard compensatie van de overheid maar nog steeds draaien we een verlies van 500 miljoen euro. Door corona is het een waardeloos jaar. Dat moeten we compenseren door te snijden in onze dienstregeling", licht Pedro Peters toe, voorzitter van OV-NL.
Minder metro's
Gemiddeld rijden er daarom vanaf volgend jaar 10 procent minder bussen, trams en treinen. In ieder geval tot 1 juli, ongeacht hoe de coronacrisis zich ontwikkelt.
"Hoeveel minder ov er rijdt, verschilt per provincie. Maar landelijk gezien is het gemiddeld 10 procent minder", zegt Peters. "Neem de bus van Nieuw-Vennep, via Schiphol naar hartje Amsterdam. Die rijdt 12 keer per uur, dat wordt 8 keer."
En ook de metro op de Noord/Zuidlijn in Amsterdam gaat nog maar zes in plaats van acht keer per uur rijden.
Gevolgen?
Wat de gevolgen zijn voor de reizigers? "Zij moeten op sommige trajecten langer wachten op hun trein of bus. Omdat er veel minder reizigers zijn vanwege de coronacrisis zullen de gevolgen verder mee vallen."
Er wordt vooral gesneden in de frequentie. "Er komen geen trajecten te vervallen. Op enkele nachtbuslijnen na. Maar daar is al veel in geschrapt."

Een boel geld
Volgens Peters is het openbaar vervoer gigantisch geraakt door de coronauitbraak. "In de eerste golf was 80 tot 90 procent van de reizigers verdwenen. Nu hebben we 35 tot 40 procent minder reizigers. Een stuk minder. Maar vergis je niet: of een trein nu vol zit of halfvol: de trein moet onderhouden worden en dat kost een boel geld."
Mondkapjesplicht
Volgens Peters gedragen reizigers zich naar omstandigheden verder goed in het openbaar vervoer. "Er is een kleine groep mensen die het verpest voor de rest. Zo nu en dan zijn er incidenten met bijvoorbeeld reizigers die geen mondkapje willen dragen."
Boa's en conducteurs zien er streng op toe dat er een mondmasker gedragen wordt. Dat is sinds juni verplicht. "Elke week delen we honderden boetes uit voor mensen die geen mondkapjes dragen. Die bedraagt 95 euro."
