Ga naar de inhoud
Scheuring in partij

Prominente leden Nanninga, Eerdmans, Vlaardingerbroek stappen op bij FvD

Eva Vlaardingerbroek, Nicki Pouw-Verweij en Joost Eerdmans Beeld © ANP

De chaos bij Forum voor Democratie is compleet. Vanavond hebben de prominente FvD'ers Annabel Nanninga, Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek bekendgemaakt hun lidmaatschap van de partij op te zeggen.

Pouw-Verweij, Eerdmans en Vlaardingerbroek zien af van hun plaats op de FvD-kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Nanninga, die de partij vertegenwoordigt in de Eerste Kamer, de Amsterdamse gemeenteraad en in de provinciale Staten van Noord-Holland, gaat daar als onafhankelijke kandidaat verder.

'Schoon geweten'

"Het houdt hier op", schrijft Nanninga op Twitter. "Een partij waar nazisme bescherming krijgt en opbouwende interne kritiek stelselmatig wordt afgestraft, is niet mijn partij. Wel ga ik met een schoon geweten verder in Senaat, gemeenteraad en Staten, voor de mensen die hun stem uitbrachten op het FvD-programma!"

Emotionele Baudet als ook Vlaardingerbroek hem laat vallen

01:42
In de uitzending bij WNL wordt de FvD'er geconfronteerd met haar uitspraken.

Daarmee lijkt de scheuring binnen de partij compleet. Het besluit van de politici en aanstaande politici komt omdat er volgens hen niet hard genoeg is ingegrepen bij de jongerenafdeling van FvD, de JFvD. Daar werden antisemitische en homofobe berichten uitgewisseld in appgroepen. Baudet weigerde die leden te royeren.

Uitspraken Baudet

Daarnaast kwamen er de afgelopen dagen ook nog berichten naar buiten over omstreden uitspraken van Baudet tijdens een etentje dit weekend. Na het weekend zei hij het voorzitterschap van de partij op te geven en later ook het fractievoorzitterschap. De dag erna maakte hij juist weer bekend zelf leiderschapsverkiezingen uit te schrijven en zichzelf verkiesbaar te stellen.

Vanmiddag maakten de overgebleven bestuursleden bekend bereid te zijn een ledenvergadering uit te schrijven, waar de leden zich dan over het lot van Baudet kunnen uitspreken. Volgens Nanninga en de andere opgestapte partijleden zwicht het partijbestuur voor Baudet. Zij noemen dat 'de handdoek in de ring gooien'.

FvD-bestuur
Lees ook:
FvD-bestuur wil leden laten stemmen over lidmaatschap Baudet
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.