'Bestuursleden moeten weg'

SP schort alle banden met jeugdafdeling Rood op

24 november 2020 19:59
SP-leden voeren actie tegen de stort van granuliet in het gebied Over de Maas (archieffoto). Beeld © ANP

De SP heeft de financiering van de jeugdafdeling Rood stopgezet. Ook krijgt de jongerenafdeling geen personele, administratieve en facilitaire ondersteuning meer van de moederpartij.

Het besluit is een reactie op de verkiezing van Olaf Kemerink als voorzitter van Rood. Dit weekeinde werd hij door een grote meerderheid van de leden gekozen, terwijl de SP zijn lidmaatschap heeft beëindigd.

Kemerink is volgens de SP ook lid van het Communistisch Platform. Het SP-bestuur ziet die organisatie als een politieke partij. Het is een SP-lid niet toegestaan ook lid te zijn van een andere partij.

'In strijd met regels'

''Door het partijbestuur van de SP is vastgesteld dat de ontstane situatie in strijd is met de regels en daarom kunnen we daar geen verantwoordelijkheid voor nemen'', zegt voorzitter Visscher over het besluit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

SP-Kamerleden weigeren 30 april eed af te leggen

Het besluit komt er in feite op neer dat alle banden met de jeugdorganisatie worden afgesneden. Pas als Kemerink en nog een ander geroyeerd bestuurslid opstappen, worden de banden hersteld. 

Beroep aangetekend

De twee omstreden bestuursleden van Rood konden wel deelnemen aan de verkiezing dit weekeinde, omdat ze beroep hebben aangetekend tegen het beëindigen van hun lidmaatschap. Volgens hen is het Communistisch Platform geen politieke partij en handelen zij helemaal niet in strijd met de statuten van de SP.

De twee hebben het idee dat zij worden gestraft voor het feit dat zij kritisch zijn. Bij Rood is een motie is aangenomen die regeringsdeelname van de SP na de verkiezingen moet uitsluiten. Dat terwijl partijleider Lilian Marijnissen een eventuele deelname aan een coalitie juist open wil houden.

'Zolderkamercommunisten

Het bestuur heeft nog vier andere leden het lidmaatschap ontnomen wegens banden met het Communistisch Platform. Die organisatie is controversieel omdat ze vindt dat desnoods wapens moeten worden ingezet in de klassenstrijd. Binnen de SP worden de geroyeerde leden aangeduid als  'geradicaliseerde zolderkamercommunisten'.

De royementen hebben geleid tot onrust binnen de SP. Er is onder meer  een petitie gestart onder de naam 'SP tegen de heksenjacht'. Die is inmiddels door ongeveer 600 mensen getekend. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore