Ga naar de inhoud
'Rol lijkt uitgespeeld'

Thierry Baudet stopt ook als partijvoorzitter Forum voor Democratie

Baudet tijdens het statement vanmiddag.

Thierry Baudet stopt niet alleen als lijsttrekker, maar ook als partijvoorzitter van Forum voor Democratie. Dat laat een woordvoerder van de partij weten.

Baudet liet vanmiddag in een statement weten dat hij 'van harte' lijstduwer wil worden worden, maar dat hij het nog te vroeg vindt om te zeggen of hij weer de Tweede Kamer in gaat na de verkiezingen. "Ik ben niet klaar met de politiek, ik ben niet klaar met Forum en ik ben niet klaar met Nederland."

Vicevoorzitter Lennart van der Linden neemt het voorzitterschap voorlopig over. Baudet blijft wel in de Tweede Kamer tot aan de verkiezingen in maart. 

Weinig vertrouwen in Forum voor Democratie: 'Dit is helemaal niks meer'

00:51

 

Homofobe appberichten

De jongerentak van Forum kwam dit weekend in opspraak nadat antisemitische en homofobe appberichten waren uitgelekt. Baudets rechterhand Freek Jansen is voorzitter van de jongerenafdeling en gisteren werd duidelijk dat de partij het vertrouwen in hem had opgezegd. 

Thierry
Lees ook:
Thierry Baudet stopt als lijsttrekker Forum voor Democratie

Gisteren trad Baudet ook terug als lijsttrekker voor FVD. In een verklaring meldde hij niet te kunnen leven met het wegsturen van zijn rechterhand Jansen voordat de uitkomst van het onderzoek er is naar wat bij de jongerenafdeling precies is voorgevallen.

Lijstduwer?

Volgens politiek verslaggever Floor Bremer heeft Thierry Baudet hiermee niet langer een actieve functie in de partij nu hij zowel zijn lijsttrekkerschap als zijn voorzitterschap heeft opgegeven.

"Hooguit kan hij nu nog een plek krijgen als lijstduwer op de lijst. Daarmee lijkt zijn grote rol binnen de partij uitgespeeld en schakelt de partij zelf razendsnel naar een nieuwe toekomst met nog vier maanden te gaan tot de verkiezingen. De grote vraag is wel hoe de partij zonder het boegbeeld eruit zal gaan zien en of die nog herkenbaar is voor de kiezer." 

Gisteravond kwamen partijleden van FVD bijeen in een hotel in Tiel om te praten over hoe het nu verder moet met de partij.

Crisisberaad bij Forum: 'Er waren veel gemengde gevoelens'

01:31

Vanochtend werd bekend dat Joost Eerdmans heeft besloten zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de partij. "Ik wil dat die partij een goede lijsttrekker heeft en daar ben ik beschikbaar voor", zegt hij tegen het AD.

Volgens politiek commentator Frist Wester is Eerdmans de meest logische kandidaat. "Dat is de man met de meeste politieke ervaring. Eerdmans staat als vierde op de kandidatenlijst van Forum en hij was eerder Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn en wethouder in Rotterdam."

Nanninga
Lees ook:
Nanninga en Baudet (FvD) lijnrecht tegenover elkaar na ophef over antisemitisme