Stopt als lijsttrekker

'Baudet speelt met vuur, dreigt met zijn actie Forum op te blazen'

23 november 2020 21:49 Aangepast: 30 november 2020 09:33
Theo Hiddema, Freek Jansen en Thierry Baudet

Dat Thierry Baudet stopt als lijsttrekker van Forum voor Democratie komt als een grote verrassing, stelt politiek commentator Frits Wester. "Dit is heel schadelijk voor Forum. Baudet is met deze egoactie de partij volledig aan het opblazen", zegt Wester.

Opeens was daar gisteren rond 18.15 uur die Twittervideo. Baudet stelde zijn positie beschikbaar, nadat partijleden bleven aandringen op het vertrek van zijn vertrouweling en kandidaat-Kamerlid Freek Jansen. Of Jansen ook daadwerkelijk stopt, is nog niet helemaal duidelijk. Eerder zei hij niet te stoppen, later meldde hij dat hij toch niet op de partijlijst komt. Vijf vragen aan politiek commentator Frits Wester over de kwestie. 

Kwam het besluit van Baudet als een verrassing?

"Zeg dat wel. De ontwikkelingen zijn razendsnel gegaan. De ophef rond de jongerenafdeling van Forum en diens voorzitter Freek Jansen heeft Baudet doen besluiten om zijn partijzetel op te geven. De rel met de jongerentak begon te smeulen, ging daarna fikken en vervolgens is de situatie volledig ontploft."

Thierry Baudet: 'Ik stel mijn positie ter beschikking'

Fragment uit de video waarin Thierry Baudet aankondigt te stoppen als lijsttrekker van Forum voor Democratie.

Waarom is hij tot dit besluit gekomen?

"Baudet legt, zoals wel vaker, de schuld bij de media. Hij komt met grote verwijten en valt partijgenoten, die acteren op de berichten in de media, keihard af."

"Er zijn vooralsnog veel vragen: waarom verkiest Baudet de loyaliteit van de voorzitter van de jongerenafdeling boven die van zijn partijgenoten zoals Hiddema en Nanninga? We krijgen geen antwoorden en het blijft speculeren. Het kan zijn dat het Kamerlidmaatschap niet is wat hij ervan had verwacht. Misschien was dit de ontsnappingsroute voor hem? Maar het blijven speculaties."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Jongerenpartijen zijn altijd extremer, maar wat bij Forum gebeurt, is ongekend'

Baudet stelt zijn positie ter beschikking, maar blijft in de Kamer. Hoe zit dat?

"Hij houdt wel een paar slagen om de arm. Hij wil betrokken blijven bij Forum, eventueel als lijstduwer. Dat betekent dat hij met voorkeursstemmen dus weer gekozen kan worden in de Kamer. En dan kan hij zeggen: zie je nu wel, ik ben de leider, mensen willen mij. En dan kan Baudet vervolgens het leiderschap van zijn partij weer opeisen. Maar wat zijn plan is, laat hij in het midden."

Gaat hij geen andere beweging oprichten?

"Hij zegt in zijn verklaring dat hij trouw blijft aan Forum. Dus het lijkt er niet op dat hij een nieuwe beweging wil oprichten."

De naam van Joost Eerdmans zingt rond als opvolger van Baudet. De naam van Joost Eerdmans zingt rond als opvolger van Baudet.

Wie wordt zijn opvolger?

"Er komt nu een lijsttrekkersverkiezing. Als ik naar de namen kijk, lijkt Joost Eerdmans mij de meest logische kandidaat. Dat is de man met de meeste politieke ervaring. Eerdmans staat als vierde op de kandidatenlijst van Forum. Eerdmans was eerder Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn en wethouder in Rotterdam."

Hoe schadelijk is dit voor Forum? 

"Heel schadelijk. Maar dit is ook het gevaar van een nieuwe politieke beweging die in razend tempo heel groot wordt. Er is dan te weinig cement om de partij van binnen goed op te bouwen. Zo'n partij explodeert dan."

Crisisberaad bij Forum voor Democratie na het opstappen van Thierry Baudet als lijsttrekker

De leden hebben de hele avond in een hotel in Tiel gepraat over hoe het nu verder moet met de partij.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Jongerenpartijen zijn altijd extremer, maar wat bij Forum gebeurt, is ongekend'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore