43.000 leden

Forum voor Democratie: snel gegroeid, maar altijd rommelt het

23 november 2020 22:23 Aangepast: 24 november 2020 10:18
Thierry Baudet Beeld © ANP

Een politieke partij die ontzettend snel gegroeid is in slechts een paar jaar tijd, maar die ook bekendstaat om conflicten en vertrekkende leden. Het rommelt opnieuw bij Forum voor Democratie.

Baudet maakte gisteravond bekend te stoppen als lijsttrekker nu de top van Forum voor Democratie het vertrouwen heeft opgezegd in zijn rechterhand Freek Jansen. Die meldde enkele uren later niet van plan te zijn te vertrekken, maar zei later toch weer dat hij niet op de partijlijst komt.

Jansen is de voorzitter van de jongerenafdeling van Forum. De jongerentak kwam onder vuur te liggen na berichten in de media over antisemitische en homofobe uitlatingen in appgroepen. Het is niet het eerste grote conflict waarmee de partij te maken heeft – het is al sinds de oprichting rumoerig.

Thierry Baudet: 'Ik stel mijn positie ter beschikking'

Baudet maakte gisteravond bekend te stoppen als lijsttrekker.

Forum voor Democratie is in 2015 opgericht als denktank onder leiding van Thierry Baudet en Henk Otten. Een jaar later, in september 2016, werd het een politieke partij. Sinds maart 2017 is Forum vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. De partij behaalde bij de verkiezingen van dat jaar twee zetels.

Hard gegroeid

Sindsdien is Forum hard gegroeid. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 werd de partij zelfs de grootste. Ook kreeg Forum het voor elkaar om binnen drie jaar uit te groeien tot de politieke partij met de meeste leden. Begin dit jaar telde de partij bijna 43.000 leden, een groei van bijna 40 procent ten opzichte van vorig jaar.

Crisisberaad bij Forum voor Democratie na het opstappen van Thierry Baudet als lijsttrekker

De leden hebben de hele avond in een hotel in Tiel gepraat over hoe het nu verder moet met de partij.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thierry Baudet stopt als lijsttrekker Forum voor Democratie

Hoe snel de partij ook groeide, in de afgelopen vier jaar zijn er ook verschillende conflicten geweest. Eind 2017 ging het voor het eerst mis: diverse prominente leden uitten hun ongenoegen over het gebrek aan democratie binnen de snel groeiende partij.

Baudet was het niet eens met het commentaar en zette twee leden uit de partij. Het duo zou volgens hem hebben geprobeerd 'de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen'. Verschillende andere leden waren boos en stapten zelf op.

Vertrek Otten

Ook daarna rommelde het verschillende keren binnen de partij. Zo stapte bijvoorbeeld partijoprichter Otten vorig jaar na een felle ruzie op. Forum zette hem uit de partij omdat hij fraude zou hebben gepleegd met overheidssubsidie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nanninga en Baudet (FvD) lijnrecht tegenover elkaar na ophef over antisemitisme

Otten heeft dit altijd ontkend: volgens hem was sprake van een afrekening, omdat hij al langer niet op één lijn zat met Baudet. Hij zei dat er al langer onrust was binnen de partij na de 'boreale speech' die Baudet gaf op de verkiezingsavond van 20 maart 2019.

Otten kondigde aan zijn eigen partij te starten (Groep Otten) en nam bij zijn vertrek zijn zetel in de Eerste Kamer mee. Twee Eerste Kamerleden verlieten ook de partij en sloten zich bij hem aan.

'Ongekend'

Hoewel de partij dus al bekend is met de nodige conflicten, is de ophef die afgelopen weekend is ontstaan 'ongekend'. Dat zei politicoloog Chris Aalberts, die veel onderzoek deed naar jongerenpartijen, gisteren tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Jongerenpartijen zijn altijd extremer, maar wat bij Forum gebeurt, is ongekend'

Ook parlementair historicus Peter van der Heijden stelt dat het nog nooit is voorgekomen dat een jongerenafdeling zoveel ophef veroorzaakt. Moederpartijen kijken volgens hem doorgaans juist liefdevol op hun jongerenpartijen neer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore