Ga naar de inhoud
Verklaring

Thierry Baudet stopt als lijsttrekker Forum voor Democratie

Thierry Baudet Beeld © ANP

Thierry Baudet stopt als lijsttrekker van Forum voor Democratie. Dat zegt hij in een verklaring op Twitter. Wel blijft hij aan als partijvoorzitter.

De jongerentak van Forum kwam dit weekend in opspraak nadat antisemitische en homofobe appberichten waren uitgelekt. Baudets rechterhand Freek Jansen is voorzitter van de jongerenafdeling en eerder vandaag werd duidelijk dat de partij het vertrouwen in hem had opgezegd.

Baudet benadrukte in de verklaring niet te kunnen leven met het wegsturen van zijn rechterhand Jansen voordat de uitkomst van het onderzoek er is naar wat bij de jongerenafdeling precies is voorgevallen. Jansen zei dat hij de partij niet zou verlaten, maar heeft inmiddels toch weer gezegd dat hij niet op de partijlijst zal komen.

In goed overleg

Baudet stopt als fractievoorzitter en lijsttrekker. Hij zal aanblijven als partijvoorzitter, zegt zijn woordvoerder, en blijft wel in de Tweede Kamer. Er komt nu een lijsttrekkersverkiezing. De terugtrekking van Baudet is 'in goed overleg met de achterban' genomen, laat hij weten.

Thierry Baudet: 'Ik stel mijn positie ter beschikking'

00:46
In een op video opgenomen verklaring laat Thierry Baudet weten dat hij bij de Kamerverkiezingen volgend jaar geen lijsttrekker van Forum voor Democratie zal zijn.

Volle verantwoordelijkheid

Baudet zegt in de video onder meer: "Ik kan me niet verenigen met de situatie dat trial by media de manier wordt waarop we met mensen omgaan in de partij." Hij vervolgt: "Dat we niet de onderzoekscommissie afwachten om mensen te veroordelen. Mocht het zo zijn dat er dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen, dan neem ik ook in dat geval de volle verantwoordelijkheid."

In de partij is gisteren de hele dag overlegd over de gang van zaken.

Crisisberaad bij Forum voor Democratie na het opstappen van Thierry Baudet als lijsttrekker

01:31
De leden hebben de hele avond in een hotel in Tiel gepraat over hoe het nu verder moet met de partij.
Nanninga
Lees ook:
Nanninga en Baudet (FvD) lijnrecht tegenover elkaar na ophef over antisemitisme