Ga naar de inhoud
Crisisberaad

'Jongerenpartijen zijn altijd extremer, maar wat bij Forum gebeurt, is ongekend'

Extremere geluiden horen bij jongerenpartijen, maar de manier waarop de bom bij Forum voor Democratie is gebarsten, is volgens deskundigen ongekend. Forum-politici eisen openlijk dat nu schoon schip wordt gemaakt bij de jongerentak. "Ik wil niet horen bij een partij waar dit imago aan kleeft", zegt een Forum-Statenlid. Vanavond staat een crisisberaad gepland.

Jongeren zijn rebels en houden van experimenteren. "Niet zo gek dus, dat de ideeën van jongerenpartijen doorgaans extremer zijn dan die van de moederpartij", zegt politicoloog Chris Aalberts, die veel onderzoek deed naar jongerenpartijen.

Onafhankelijk van moederpartij

Zo wilden de jongeren van de PvdA het collegegeld terugbrengen tot maximaal 1000 euro en riepen de jongeren van de VVD (JOVD) een paar jaar geleden Femke Halsema (GroenLinks) uit 'tot liberaal van het jaar'. De jongeren van D66 eisten dat studenten tijdens tentamens 'het recht hebben op privacy'. 

Zo nu en dan halen ideeën van politieke jongeren het nieuws. "Maar eigenlijk hoor je zelden iets van de jongerenorganisaties die onafhankelijk van de moederpartijen opereren."

Crisisberaad

Hoe anders is dat bij de jongerenafdeling van Forum. De ophef die dit weekend is ontstaan rond de Forum-jongeren is ongekend, stelt Aalberts. In besloten appgroepen van Forumjongeren werd antisemitisch en homofoob gedachtegoed gedeeld. De commotie is een splijtzwam voor de partij.

Het antwoord van partijleider Thierry Baudet – een onderzoek starten en in de tussentijd het bestuur van de jongerenafdeling stilleggen – gaat veel Forum-politici niet ver genoeg. Prominente Forum-politici keren zich openlijk tegen de partijleider. Vrijwel de gehele partijtop wil dat de voorzitter van de jongerenafdeling vertrekt. Maar tot nu onderschrijft Baudet dat niet.

Schoon schip

De druk op de Forumleider neemt toe. Ook Forum-Statenlid Gert-Jan Ransijn van Flevoland steekt zijn kritiek niet onder stoelen of banken. De Forum-politicus wil dat nu schoon schip wordt gemaakt. "Mijn advies aan het partijbestuur: bouw de hele jongerenafdeling helemaal opnieuw op. Met een screeningsproces. Iedereen die maar een taakje krijgt, moet worden gescreend. Dat kost misschien geld, maar dat zij dan maar zo." 

En als dat niet gebeurt? "Daar ga ik niet op vooruitlopen. Ik ga ervan uit dat het opgelost wordt. We zijn een jonge beweging en moeten soms leren, maar we zijn een weldenkende club. Ik heb er vertrouwen in. De urgentie van de zaak lijkt me duidelijk. Ik wil niet horen bij een club waar dit imago aan kleeft."

Kweekvijver

Dat een jongerenafdeling zoveel ophef veroorzaakt, is nog nooit voorgekomen. Parlementair historicus Peter van der Heijden stelt dat moederpartijen doorgaans 'liefdevol op hun jongerenpartijen neerkijken'. "Ze zien de jongerentak vooral als een kweekvijver aan talent. Belangrijk, want partijen hebben goede politici nodig. Zowel landelijk als op gemeenteniveau."

Zo was premier Mark Rutte ooit voorzitter van de JOVD. De huidige GroenLinks-leider Jesse Klaver was in zijn jongere jaren voorzitter van DWARS, de 'GroenLinkse jongeren'. En Rob Jetten was voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. 

Overigens betekent lid zijn van de VVD-jongerenpartij niet dat je per se aan die partij vastzit. Er zijn ook jongeren die daarna actief zijn geworden voor D66 of zelfs de PvdA. 

Eindigen

Hoe de commotie rondom de Forum-jongeren gaat aflopen? Chris Aalberts, die jaren naar partijbijeenkomsten ging van Forum en een boek schreef over de partij, verwacht niet dat dit zonder kleerscheuren eindigt. "Ik denk niet dat dit goed gaat aflopen. Het zou me niets verbazen als dit tot een leegloop bij de partij gaat leiden."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update