Extra bescherming

Boa's willen spuugkappen kunnen gebruiken bij handhaving

23 november 2020 05:31
Boa's op pad in Rotterdam. Beeld © ANP

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) willen een spuugkap kunnen gebruiken, om beter beschermd te zijn tegen corona. Ze krijgen bijval van burgemeesters. In het Veiligheidsberaad vanavond gaan ze er bij minister Grapperhaus op aandringen boa's van spuugmaskers te voorzien.

Bij de handhaving van de coronaregels gebeurt het regelmatig dat boa's worden bedreigd of bespuugd. Ze dringen daarom al langer aan op het gebruik van spuugkappen. Minister Grapperhaus voelt daar echter niets voor.

Spuugkappen zijn gaasachtige maskers die over iemands hoofd kunnen worden getrokken. Ademen kan dan nog wel, spugen niet meer. Sommige politiekorpsen maken er al gebruik van.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boa's in 10 gemeenten beginnen 1 januari proef met wapenstok

Onacceptabel

Grapperhaus vindt het onacceptabel dat agenten tijdens hun werk worden bespuugd. Zij mogen daarom al wel spuugkappen gebruiken. Voor boa's vindt hij dat te ver gaan, omdat het een vrijheidsbenemend middel is. In een brief aan de minister die RTL Nieuws heeft ingezien schrijven de burgemeesters dat ze het 'net zo onacceptabel' vinden als boa's tijdens hun werk worden bespuugd.

Als boa's worden bespuugd, moeten ze nu geweld gebruiken om iemand het spugen te beletten. Met een spuugkap is dat niet nodig, schrijven ze. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Albert Heijn-medewerker vol in gezicht gespuugd

Coronabanen

In het Veiligheidsberaad zal ook worden gesproken over coronabanen om politie en boa's te ontlasten. Het idee is om mensen die in bijvoorbeeld de horeca nu zonder werk zitten, op plekken in te zetten waar de werkdruk door corona juist hoog is.

In korte tijd mensen opleiden tot volwaardig politieagent of boa kan niet. Voor de invulling van de coronabanen denkt het kabinet daarom aan ondersteunende taken. Dat kan het uitdelen van mondkapjes op straat zijn, of het uitvoeren van eenvoudige taken zoals het verwijderen van fietsen of het controleren van huisvuilzakken. Dat staat in een notitie van de minister aan het Veiligheidsberaad.

3500 tijdelijke banen

Op deze manier zouden zo'n 3500 tijdelijke banen moeten worden gecreëerd voor mensen met ondersteunende taken. Zij gaan 125 procent van het minimumloon verdienen. De vergoeding voor deze coronabanen kan worden aangevraagd voor een periode van een half jaar. 

Grapperhaus klaagt wel dat te weinig zichtbaar is of gemeenten wel serieus werk maken van de verscherpte handhaving van de coronaregels. Afgelopen tijd zijn wel meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld. Maar het aantal opgelegde bestuurlijke maatregelen stijgt niet.

De minister vraagt zich af of gemeenten de handhavingscijfers wel goed doorgeven. Hij wil het er tijdens het Veiligheidsberaad maandag over hebben.

Deze zomer ging koning Willem-Alexander met boa's mee op pad in het centrum van Leiden om meer te leren over hoe zij de coronamaatregelen handhaven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore