Onderzoek toeslagenaffaire

Belastingdienst 'zag vorig jaar niets nieuws' in explosief memo over toeslagen

18 november 2020 22:00 Aangepast: 18 november 2020 22:06
Directeur Toeslagen Agaath Cleyndert bij de speciale Kamercommissie. Beeld © ANP

Dat een vernietigend intern advies over de aanpak van toeslagenfraude door de Belastingdienst vorig jaar voor een tweede keer terzijde werd geschoven, komt waarschijnlijk doordat er geen zaken in stonden die niet al bekend waren. Dat heeft de directeur Toeslagen, Agaath Cleyndert, gezegd tijdens een verhoor door een speciale Kamercommissie.

Het memo werd in 2017 opgesteld door een hoge ambtenaar bij de dienst, en repte toen al van 'laakbaar handelen' door de Belastingdienst in wat later bekend zou worden als de toeslagenaffaire. Zij adviseerde toen al om bezwaren in een zaak tegen een Eindhovens gastouderbureau gegrond te verklaren en gedupeerde ouders 'een vorm van compensatie' aan te bieden.

Onterecht beschuldigd

Het advies werd destijds besproken in de ambtelijke top van de Belastingdienst, maar uiteindelijk niet opgevolgd. Het zou nog jaren duren voordat duidelijk werd op welke schaal ouders de dupe werden van een ontspoorde fraudejacht. Duizenden mensen werden onterecht beschuldigd en moesten enorme bedragen aan toeslagen terugbetalen. Heel veel mensen wachten nog altijd op compensatie.

Directeur Toeslagen krijgt het te kwaad

Agaath Cleyndert, directeur Toeslagen bij de Belastingdienst, krijgt het te kwaad aan het begin van haar verhoor door de speciale Kamercommissie.

Cleyndert erkende dat zij het stuk vorig jaar onder ogen kreeg, maar dat het op dat moment 'geen indruk' op haar maakte. Er lagen al een uitspraak van de Raad van State en een advies van de Nationale Ombudsman met ongeveer dezelfde strekking. Toen zij de zaak besprak met onder anderen toenmalig staatssecretaris Menno Snel, lag het memo niet op tafel.

Kwaad bloed in Kamer

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee vroeg Cleyndert of zij het stuk, dat hij 'toch best explosief' noemde, niet beter toch door had kunnen sturen. "Als ik dingen over zou kunnen doen met de wetenschap die ik nu heb, dan zou ik dat zeker willen doen", zei ze.

Dat het memo zo lang in een la is blijven liggen, heeft kwaad bloed gezet in de Tweede Kamer. Daar heerst al langer onvrede over de trage informatieverstrekking door de Belastingdienst en het ministerie van Financiën. Toen het stuk onlangs alsnog werd vrijgegeven, waren de meest kritische passages onleesbaar gemaakt. Pas deze week werd het helemaal openbaar, toen de commissie de schrijver van het memo tijdens een verhoor vroeg de weggelakte gedeeltes voor te lezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ambtenaar waarschuwde al in 2017 over 'laakbaar handelen' Belastingdienst rond toeslagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore