Aanpak coronavirus

Wisselende reacties op plan De Jonge voor massaal testen

18 november 2020 19:52

Het massaal opschalen van de testcapaciteit heeft meer zin als het gericht wordt ingezet, in plaats van álle Nederlanders maandelijks te testen. Dat zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG in reactie op het plan van minister De Jonge. Die stelde voor om vanaf maart elke Nederlander gemiddeld 1 keer per maand te laten testen op corona.

Door veel meer te testen wil De Jonge veel meer dingen mogelijk maken. "Je haalt een soort zeef door de samenleving en zo haal je de positieve gevallen eruit. Daardoor worden voor de rest van de samenleving meer vrijheden mogelijk."

RIVM-directeur Jaap van Dissel ziet wel wat in het massaal testen van mensen, ook die zonder klachten. "Als je personen al in een heel vroeg stadium kan vaststellen, nog voordat ze anderen besmetten, dan heb je natuurlijk een interessante manier om de overdracht te voorkomen."

'Ik doe daar niet aan mee'

Van Dissel benadrukt dat dat nog wel onzeker is óf dat mogelijk is. "Het onderzoek daarnaar vindt momenteel en de komende weken plaats."

Belangrijk is volgens Van Dissel wel hoeveel mensen meedoen. "Als jij zegt: ik ga een hele stad doen, is natuurlijk toch de vraag: hoeveel mensen komen dan uiteindelijk opdagen? En als een belangrijk percentage zegt, ik doe daar niet aan mee, dan heb je al een probleem. Dus het succes hangt niet alleen af van de test, maar ook van hoe het wordt opgepakt door de bevolking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massaal testen: dé uitkomst voor evenementen?

Viroloog Niesters benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat er meer wordt getest, vooral om te onderzoeken wie het virus zonder ziekteverschijnselen bij zich draagt. Maar hij ziet weinig in het ongericht testen van alle Nederlanders.

'Eens per maand is weinig'

"Als je elke Nederlander elke maand gaat testen, dan is een keer per maand heel erg weinig", zegt Niesters. "Dan zou je elke Nederlander een paar keer week moeten testen om te kijken of het virus aanwezig is en of diegene bijdraagt aan de verspreiding van het virus."

Volgens viroloog Niesters zegt zo'n negatieve test maar een paar dagen dat iemand het virus niet heeft. "Het betekent dat je de garantie hebt dat je de komende 2 à 3 dagen negatief bent." Volgens Niesters weet je dan over een halve week al niet meer hoe het met die geteste persoon gaat.

Vliegvelden

"Ik denk niet dat je iedere Nederlander elke maand moet testen maar dat je het óf frequenter moet doen, óf gerichter, bijvoorbeeld bij scholieren of mensen die kwetsbaar zijn." Daarnaast ziet hij ook meer in het testen op plaatsen waar het vinden van besmette mensen aannemelijker is, zoals in regio's waar het virus heerst of op vliegvelden waar reizigers uit het buitenland aankomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plan voor grootschalig testen: vanaf maart eens per maand, met of zonder klachten

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore