Ga naar de inhoud
Aanpak coronavirus

Premier Rutte: kabinet denkt na over indirecte vaccinatieplicht

Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte is bereid na te denken over een mogelijke 'indirecte vaccinatieplicht' vanwege het coronavirus. Dat zei hij tijdens het debat in de Tweede Kamer over het coronavirus. Het zou bij zo'n indirecte plicht bijvoorbeeld kunnen dat niet-ingeënte mensen straks geen overheidsgebouw of concertzaal in mogen.

"Het kabinet zal niet voor dwang zijn, maar je kan ook indirect nudgen, door mensen te stimuleren", zei Rutte. "Dat is echt een medisch-ethisch standpunt, daar beraden wij ons op dit moment over."

Hoe
Lees ook:
Hoe ga je om met medewerkers die vaccin weigeren? 'Geen reden voor ontslag'

Rutte zei dat na opmerkingen van VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman. Die stelde dat hij het liefst wilde dat mensen zich vrijwillig laten inenten, maar dat hij bereid is consequenties te overwegen als iemand zich niet laat vaccineren.

'Niet genoeg voor groepsimmuniteit'

Rutte schetste momenten waarop die kwestie speelt. "Het kan het moment zijn waarop de helft van Nederland is gevaccineerd, en dat is niet genoeg voor groepsimmuniteit. Hoe ga je daar dan mee om?"

De kleinste regeringspartij ChristenUnie is tegen 'indirecte drang of dwang', zei fractieleider Gert-Jan Segers. De individuele vrijheid van mensen staat hier volgens Segers recht tegenover de collectieve verantwoordelijkheid. Rutte noemde het ook een 'heel erg ethisch vraagstuk'. "Dat moeten we echt diep doordenken de komende weken."

Autisme, schadelijke stoffen? Feiten en fabels over vaccineren

03:01

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS